Kakav tekst španske ''Marke'': ''GOAT Đoković završio svoje remek-delo!''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 04.08.2024.
17:45
Izvor: Sportske.net

Kapa dole!

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Povezane vesti

Stižu i prve reakcije španskih medija, koji naravno žale zbog poraza svog sjajnog tenisera Karlosa Alkaraza u olimpijskom finalu, ali su svesni ko je najbolji svih vremena, pa im Karlitosov današnji poraz donekle lakše i pada.

Španska ''Marka'' se ipak izdvojila sjajnim tekstom kojim je odala priznanje na svemu što je Novak učinio u svojoj čudesnoj karijeri.

U nastavku prenosimo najvažnije delove tog teksta tiražnog španskog lista. 

''Đoković završio svoje remek-delo kako bi stigao do teniskog Olimpa'', naslov je njihovog teksta.

''Srbin upotpunio svoj rekord olimpijskim zlatom na Igrama u Parizu i već ima 'Golden slem.

Novak Đoković je odavno stavio tačku na raspravu ko je GOAT tenisa na statističkom nivou. Neki će nastaviti da se drže elegancije Rodžera Federera, drugi svih Nadalovih podviga na šljaci i na Rolan Garosu. Brojke govore same za sebe i čine 'Noleta' najboljim igračem koji je ikada imao reket sa 37 godina i 74 dana. Sada sa 'Zlatnim slemom'. Samo dva igrača, Artur Gor i major Riči, osvojili su olimpijsko zlato sa više bora, u Londonu 1908.

Đokoviću je nedostajalo samo pojedinačno zlato na Igrama i već ga ima. Pridružuje se Andreu Agasiju kao jedina dvojica koji imaju veliku grend slem četvorku, Dejvis kup, ATP finale i najdragoceniji metal.

On se ove nedelje popeo na vrh postolja pošto je pobedio Karlosa Alkaraza, njegovog dželata u tri od prethodnih šest međusobnih duela, uključujući poslednja dva finala Vimbldona.

Srbin, koji ove sezone nije osvojio nijednu titulu, u Parizu stiže do 99. titule. Stota bi mogla doći na sledećoj američkoj turneji na tvrdoj podlozi, ili na TMS u Sinsinatiju ili US Openu.

'Nole', iako ove godine nije osvojio nijedan grend-slem turnir, ima 24 trofeja, dva više od Nadala. Rodžeru Federeru, sada u penziji, ostalo je 20.

Osvojio je četiri grend slema najmanje tri puta, nešto što niko ranije nije uradio. 

Novakovi rekordi ne prestaju da zadivljuju. 

Osvojio je Australijan open 10 puta, tri na Rolan Garosu, sedam na Vimbldonu i četiri na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Država.

Najviše nedelja na vrhu ATP liste. Svetska rang lista obeležava regularnost tenisera i Đoković je 8. marta 2021. nadmašio Federerov rekord od 310 nedelja na vrhu. Akumulira 428 i ovog ponedeljka će nastaviti da povećava taj broj jer vraća vođstvo na štetu Karlosa Alkaraza. Nadal je na 209.

Evidencija poena u sezoni. Bilo je to 2015. godine kada je Novak postavio rekord koji više nikada neće biti izjednačen. Osvojio je 16.785 bodova zahvaljujući 11 titula: Australijan openu, Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, Vimbldonu, US Openu, Pekingu, Šangaju, Pariz-Bersi i Masters kupu.

Prvo mesto na Mastersu 1.000. Profesionalci insistiraju da tenis nije samo četiri grend slema. I u pravu su. Zatim dolazi devet turnira kategorije Masters 1.000 koji se prostiru širom zemlje. Đoković je takođe sa najviše ranjavanja sa 40, četiri više od Nadala. Švajcarski Federer je treći sa 28.

Đoković je jedini igrač koji je osvojio svih devet Mastersa 1.000. U stvari, učinio je to u najmanje dva navrata. 2015. imao je šest od devet. Nadalu nedostaju Majami, Šangaj i Pariz-Bersi, a Federeru Monte Karlo i Rim.

Najstariji šampion sa 12 titula preko trideset godina. Ishrana i rutine koje beogradski teniser prati van takmičenja se isplati. Do danas je osvojio dvanaest 'grend slem' titula u dobi od 30 godina. Nadal ima osam grend slemova preko trideset u poređenju sa Federerovih četiri.

Istorijski majstor ATP finala. 

Đoković je osvojio ATP Masters kup ukupno sedam puta, čime je izjednačio rekord Rodžera Federera. Rafa nerado dolazi na takmičenje koji se sada održava u Alpituru u Torinu. Završivši neporažen u izdanju 2022, odneo je najveću nagradu ikada dodeljenu, koja je iznosila 4.600.000 evra.

Đokovićeva dominacija kod ostalih održava se i sa Federerom i Nadalom. Sa Švajcarcem ima bolji međusobni skor od 27 pobeda prema 23. Sa Špancem ima 31 prema 29.

Lider po titulama među aktivnim teniserima i jedan od 100. Pobeda na Igrama u Parizu omogućila je Đokoviću da dođe do 99 titula. Rafa ima 92. Novak je samo iza 109 Džimija Konorsa i 103 Federera'', navodi ''Marka'' u svom tekstu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke