Kako će izgledati evropski rosteri za OI - Ko se odazvao od NBA igrača?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 16.06.2021.
13:18
Izvor: Sportske.net

Mnogo jakih ekipa, hoće li se nešto promeniti?

AP Photo/Brandon Wad
AP Photo/Brandon Wad

Povezane vesti

Neretko se dešavalo da igrači iz NBA lige ne odaberu da budu deo svoje reprezentacije u toku leta kada je na programu veliko takmičenje.

Nadali smo se da ćemo gledati NIkolu Jokića u državnom dresu u Tokiju, ali centar Denver Nagetsa je posle naporne sezone odlučio da preskoči kvalifikacije za Olimpijske igre, kao i to takmičenje ukoliko se "orlovi" domognu turnira.

Očekivano, svojom odlukom izazvao je brojne komentare, od pozitivnih, koji smatraju da je Nikola zaslužio odmor posle duge sezone, do negativnih, čije je viđenje da ima dovoljno vremena za odmor i da je trebalo da se stavi na raspolaganje selektoru Kokoškovu.

Isti slučaj je moguć i sa Bogdanom Bogdanovićem, Navodno, Atlanta je pažljiva kada je njegov nastup za reprezentaciju ovog leta u pitanju. Bogi je postao jedan od najznačajnijih igrača Atlante od dolaska u ovu franšizu i Hoksi ga žele potpuno spremnog za narednu sezonu. I sam Bogdanović, nedavno odgovarajući na pitanja srpskih medija, istakao je da želi da bude deo srpskog tima, ali sud će dati tim iz Džordžije.

Srbija je svakako pretrpela najveći udarac neigranjem Jokića, samim tim što je MVP NBA lige i očekivalo se da bude predvodnik ove sjajne generacije košarkaša.

Najveći rivali srpskom timu u kvalifikacijama za Olimpijske igre biće Italija. "Azuri" još nisu objavili roster na koji računaju, a iz NBA lige je jedino sigurno da će nastupiti mladi bek Golden Stejta Nik Mainon. Prethodno je objavljeno da Romeo Saketi neće moći da računa na Điđija Datomea i Marka Belinelija, dok je i dalje neizvesno šta će odlučiti Danilo Galinari, koji se i dalje bori sa Atlanta Hoksima u plej-ofu NBA lige.

Španci još nisu odredili sastav za put na Olimpijske igre. Ne igraju kvalifikacije i imaju vremena. No, predviđanja su takva da bi pozivu trebalo da se odazovu Minesotini Riki Rubio i Huančo Ernangomez, te Serž Ibaka iz Reptorsa i Vili Ernangomez član Pelikansa.

Francuzi, koji su obezbedili učešće na Olimpijskim igrama, imaće izuzetan tim predvođen najboljim defanzivnim igračem NBA lige i zvezdom Juta Džeza Rudijem Goberom.


Tu su, naravno i Evan Furnije, kao i Nikolas Batum i bek Bruklin Netsa Timoti Luvavu. Ne treba zaboraviti ni zvezde iz evropske košarke Vinsenta Pojrijea, Nanda de Koloa, Tomasa Ertela...

Slovenci će biti jači za Luku Dončića, koji je ozvaničio da će pomoći svojoj reprezentaciji da izbore Olimpijske igre. Njegov tim će se u Kaunasu boriti za plasman na najveću svetsku sportsku smotru i on želi da bude deo toga. 

"Moj sledeći cilj je da se kvalifikujem sa Slovenijom na Olimpijske igre. Vraćam se u Sloveniju kako bih trenirao. Nema odmora", poručio je Dončić pre nekoliko dana.

Učinio je Dalas boljim, i te kako može da doprinese Sloveniji zajedno sa Jakom Blažičem, Žan-Markom Šiško, Klemenom Prepeličem... Ipak, na ovom reprezentativnom zadatku biće bez Gorana Dragića, čije ime se ne nalazi na spisku Slovenaca.

U Kaunasu će se i selekcija Litvanije boriti za svoj izlazak na Olimpijske igre. Imaće snažan roster predvođen igračima iz NBA lige poput Domantasa Sabonisa i Jonasa Valančijunasa.

Kvalifikacioni turnir u Hrvatskoj ugostiće zemlju domaćina, Brazil, Nemačku, Meksiko, Rusiju i Tunis.

Trenutni spisak govori da će Hrvati imati pomoć najboljeg igrača Bojana Bogdanovića, koji i dalje učestvuje u bici za finale Zapadne konferencije. Tu su i Dario Šarić i Ivica Zubac, te Luka Šamanić "četvrotka" San Antonio Sparsa. Osim njih, javio se i povratnik Mario Hezonja.

Nemačku će predvoditi Denis Šruder, a u ekipi prema aktuelnom spisku neće biti Danijela Tajsa i Morica Vagnera, dok se pozivu odazvao mladi plejmejker Vašington Vizardsa Isak Bonga.

Podsećamo, Srbija kvalifikacije za Olimpijske igre počinje 29. juna protiv Dominikanske republike. Same Igre, startuju 25. jula, a plasman su već obezbedili:

Iran, Francuska, Amerika, Australija, Nigerija, Argentina, Japan i Španija.

Ukoliko se Srbija plasira na Olimpijske igre, naći će se u grupi sa Australijom, Nigerijom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Splitu.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke