Kina "mala" za Srpkinje, sjajne košarkašice u četvrtfinalu Olimpijskih igara!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 31.07.2024.
15:11
Izvor: Sportske.net

Vrhunska partija.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Povezane vesti

Košarkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Olimpijskih igara.

Srbija je u drugom kolu grupe A savladala Kinu sa ubedljvih 81:58 i tako obezbedila plasman među osam najboljih.

Odigrale su izabranice selektorke Marine Maljković perfektnu utakmicu od početka do kraja. Bile odlične u napadu i još bolje u odbrani, potpuno zaustavile rivala i napravile podvig u Lilu.

Blistale su Ivon Anderson sa 15, Maša Janković sa 13 i Tina Krajšnik koja je na 12 poena dodala 11 skokova. 

Bolja od ostalih u selekciji Kine bila je Siju Vang sa 11 poena.

U poslednjem kolu grupne faze naša selekcija igra protiv Španije.

Posle početnog vođstva Kineskinja od 9:6 usledila je serija naše selekcija od 6:0 kojom su izabranice selektorke Marine Maljković stekle prednost i održavale je tokom prve četvrtine. Krajišnik je pogađala iz reketa, dok je prvu trojku za Srbiju postigla Nogić, a još jednu Smailbegović za vođstvo Srpkinja od 19:14 u finišu prve deonice, koju je poenima zaključila Katanić, a Srbija posle 10 minuta košarke vodila sa 23:17 i kontrolisala dešavanja na parketu.

Kina je na početku druge četvrtine koristila visinsku prednost i smnajila razliku preko svog centra Ksu Han na 23:21. Međutim, brzo je usledio odgovor Anderson, koja nam je vratila šest poena viška – 27:21.

Nastavilo da se igra u serijima. Kineskinje su vezale čak 10 uzastopnih poena bez našeg odgovora i posle dužeg vremena ponovo povele, bilo je 30:27 za selekciju iz Azije, a prednjačilaje Li Jueru za koju u tim trenucima naše devojke nisu imale rešenje.

Ipak, finiš prvog dela pripao je Srpkinjama. Posebno su dobre izabranice Marine Maljković bile u šutu za tri poene, pogađale su sa distane Čađo i Raca, uz konstantu Anderson za vođstvo Srbije od 45:39 pre odlaska na veliku pauzu.

Odmah na startu drugog poluvremena Srbija je koševima Krajišnik došla do dvocifrene prednosti od 49:39, da bi Đorđević iz reketa odvela naš tim na maksimalnih „+12“ – 58:46.

Uspela je Srbija da potpuno parališe Kineskinje u napadu tokom treće četvrtine. „Zatvorili“ smo reket, a rival bio neprecizan u pokušajima sa distance. Na drugoj strani, dobro je delovao naš napad, pronalazile su Srpkinje prava rešenja, a nakon poena Janković na obruči u samom finišu trećeg perioda imali smo novu najveću prednost od 62:48.

Dobra igra iz treće preneta je u četvrtu četvrtinu. Brzo smo uvećali prednost na "+18" (68:50) i bili nadomak velikog trijumfa.

Kina je iz napada u napad pokušavala da trojkama uhvati priključak, ali im to nije polazilo za rukom. Učinilo se da bi Kineskinjama moglo da krene u šutu posle čudesno pogođene trojke Huang, ali je odmah istom merom uzvratila Nogić i držala nas na velikih "+16" - 75:59.

Do kraja meča Srbija je stigla i do najubedljivije prednosti - 81:59.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke