Marina Maljković posle eliminacije: "Ne ostajem bez strategije, potreban ozbiljan plan za ženski sport!"

Autor: Ivan Cvetković
sreda 07.08.2024.
15:30
Izvor: Sportske.net

Košarkašice Srbije nisu uspele danas da se plasiraju u polufinale Olimpijskih igara, pošto su u četvrtfinalu poražene od Australije sa 67:85.

EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Povezane vesti

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković izjavila je danas da njena selekcija danas nije imala "apsolutno nikakve šanse protiv Australije".

"Danas nismo imale apsolutno nikakve šanse protiv Australije. Ostaje žal što nismo čitavu utakmicu odigrale kao u četvrtoj četvrtini. Ova ekipa je sastavljena od dobrih devojaka. Ovo je dobar tim, zdrav tim, pokazatelj kako treba da izgleda jedna sportska ekipa, kako treba da se druži, da se živi u grupi", izjavila je Maljković.

"Zbog ovih devojaka sam i ostala, ubedile su me svojim ogromnim radom i ponašanjem, kulturom, ličnostima, da bi trebalo da radim sa njima u momentima kada sam mislila da odem. Ova grupa zbog svega toga zaslužuje pažnju, da se sedne i napravi jedan plan za ono što sledi. Mi dok nemamo ligu mi ne možemo da budemo ono što je bila prethodna generacija, koja je dolazila mahom iz jedne ekipe, iz srpske lige, i donosila rezultate reprezentaciji. Imamo problema i sa mlađim kategorijama, problema je na pretek", dodala je ona.

Košarkašice Srbije nisu uspele danas da se plasiraju u polufinale Olimpijskih igara, pošto su u četvrtfinalu poražene od Australije sa 67:85.

"Ženska košarka, zbog svega što je urađeno prethodnih godina, zalužuje pažnju i respekt. Mi moramo da imamo domaću ligu. Zemlja smo koja mnogo ulaže u sport. Moramo da napravimo ozbiljan sastanak za ženski sport. Mislim da onda opet možemo opet da se nadamo medaljama. Samo jedna pametna, mudra strategija za godinu i po dana ispred nas", rekla je Maljković.

Maljković je rekla i da se nada da će moći da ubedi igračice koje su najavile povlačanje da ostanu uz reprezentaciju.

"Ta prethodna generacija, one su radile sve što su ikada mogle. Prosto ne znam šta da kažem. Možda ćemo da ih ubedimo da odigraju u novembru za Srbiju, pa čak i da presede 40 minuta tu, samo da su deo ovog tima. Mnogo puta su me pitali, što stavljam Sašu Čađo i Nevenu Jovanović, tim bez njih nema dušu. To neću da radim nauštrb talentovane devojčice, niti bi one to dozvolile. Smem da kažem da u ovoj grupi postoji nešto što je danas retko. Te devojke zaslužuju pažnju ove države. Da napravimo mudru strategiju. Liga mora da se pojača", rekla je Maljković.

Ona je rekla i da ako ne bude strategije ona neće ostati na mestu selektorke reprezentacije.

"Iskreno, neću biti tu bez strategije. Strategija za naredne četiri godine. Ja sam perfekcionista, ali nikada nismo napravili nešto za dva olimpijska ciklusa i sada ispaštamo. Ne možemo da igramo na tri Olimpijske igre, a bez lige. Ima li odbojka? Nema, ali ima bolju nego mi. I oni trpe, kao neko ko se bori za sport ženski, znamo da su manja ulaganja da bi se došlo do većeg rezultata", rekla je Maljković.

"Kada sam potpisivala za Fenerbahče bila sam srećna što sam potpisala, ali sam posle šest meseci uzela Evroligu i uvek osetim gorčinu da sam to mogla da uradim sa srpskim klubom. Mislim da nemamo od čega da se stidimo. Kao ličnosti i prave i iskrene Srpkinje, sve su one sa duplim pasošima i deca koja smo skupljali po Americi, Kipru, Portugalu... Dajte da uložimo u njih, da pružimo šansu, da osvajaju. Dokazale su da mogu. Hoću da napomenem da su imale isti put kao prethodna generacija. Nisu kaskale, nismo negde propustili plasman", zaključila je Maljković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke