Meč turnira u Lilu - "Kamikaze" udarile na Francusku, Strazel je podigao iz "pepela", Vembenjama završio posao!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 30.07.2024.
19:15
Izvor: Sportske.net

Kakva utakmica!

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Francuske savladala je Japan posle produžetka rezultatom 94:90, nakon "regularnih" 40 minuta bilo je 84:84, u najzanimljivijoj utakmici dosadašnjeg dela olimpijskog turnira u Lilu.

Francuzi su tako ostvarili drugi trijumf u grupi B, dok su Japanci pretrpeli isto toliko neuspeha.

Nije bilo uopšte lako izrazitom favoritu večeras, naprotiv. Vodio je Japan sa 84:80 na samo 16 sekundi pre kraja, ali je bek Francuza Metju Strazel pogodio trojku uz faul kojoj je spasio domaćina. U produžetku stvari je u svoje ruke uzeo Viktor Vembenjama i Japancima ugasio nadu da mogu do istorijke pobede.

Heroji Francuske bili su Viktor Vembenjama sa 18 i Metju Strazel koji je ubacio poen manje. Kod Japana meć života odigrao je Juki Kavamura koji je ubacio čak 29 poena, 24 je postigao Rui Hačimura, ali je as Los Anđeles Lejkersa zbog dve namerne greške morao da izađe već na startu poslednje deonice. Novi igrač beogradskog Partizana Frenk Nilikina ubacio je tri poena za domaćina.

Od starta utakmice u Lilu moglo se naslutiti da favorizovanoj Francuskoj neće biti lako danas protiv Japanaca. Imala je domaća selekcija vođstvo od 32:25 posle prve četvrtine, ali je rival, posebno napadački, delovao dobro.

Kada su Japanci popravili igru u defanzivi brzo su došli do izjednačenja (40:40), a onda i poveli (42:40), ali je Francuska do kraja prvog poluvremena bila bolja i na odmor otišla sa prednošću od 49:44.

Početak drugog poluvremena pripao je Japanu, koji je serijom 11:2 poveo sa 55:51. Francuzi su ubrzo poravnali na 57:57. Od tog trenutka imali smo rezultatsku "klackalicu", a izgledalo je da je meč prelomljen posle dva minuta igre u poslednjoj deonici kada je najbolji igrač Japana, igrač Los Anđeles Lejkersa, Rui Hačimura isključen zbog druge nesportske greške.

Ipak, i bez svog ubedljivo najboljeg igrača Japanci se nisu predavali, ušlo su u veoma neizvesnu završnicu u kojoj su Kavamura i Hokins gurali Azijate do senzacionalnog trijumfa. Francuzi su delovali pogubljeno, ali ih je trojka Furnijea na 47 sekundi do kraja vratila u život i donela im izjednačenje - 80:80.

Onda je na scenu stupio fenomenalni i "kao led hladni" Juki Kavamura koji je vezao četiri pogođena slobodna bacanja, tako donevši svojoj selekciji istorijski trijumf. Na drugoj strani, ruka je zadrhtala Vembenjami i Furnijeu na šutu za tri poena.

Ali, ni četiri poena viška na 16 sekundi pre kraja nisu obezbedili trijumf Japanu. Strazel se pojavio ni od kuda i trojkomuz faul vratio egal Francuzima. Japanci su imali poslednji napad na 10 sekundi pre isteka vremena, Kavamura je uptio poslednji šut, promašio, te utakmicu odveo u produžetak.

U dodatnih pet minuta dugo je iggrao je samo jedan čovek - Viktor Vembenjama. On je napravio seriju 8:0 koju Japanci ni sa dve trojke u finišu nisu mogli da sustignu, te je Francuska slavila u Lilu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke