MOK pokreće istragu, Italijanima kazna zbog politike, proći će kao Rusi?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 26.01.2021.
08:11
Izvor: Sportske.net, Beta

Moguće kazne MOK mogle bi da uključe i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup bez državnih obeležja.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) razmotriće nametanje uslovne kazne italijanskom timu za Olimpijske igre u Tokiju, zbog mešanja vlasti u rad Italijanskog olimpijskog komiteta (CONI).

Kako je danas saopšteno, MOK je osporio osnivanje vladine nove organizacije "Sport e Salute", koja je formirana početkom 2019. godine za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak CONI.

"Olimpijska povelja kategorički zabranjuje da Olimpijskim komitetom upravlja vlada, a trenutno je Sport e Salute operativna grana Vlade", rekao je predsednik CONI Đovani Malago.

Moguće kazne MOK mogle bi da uključe i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup bez državnih obeležja.

Međunarodne sportske organizacije MOK i Međunarodna fudbalska federacija FIFA zabranjuju vlastima zemalja da se mešaju u rad Saveza i mogu da suspenduju reprezentacije iz takmičenja.

Kuvajt se na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru 2016. godine takmičio pod imenom "Nezavisni olimpijski sportisti", pod olimpijskom zastavom i uz olimpijsku himnu, zbog sličnog slučaja kakav je sada u Italiji.

Rusija je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine učestvovala pod imenom "Olimpijski sportisti iz Rusije" zbog doping skandala.

CONI vodi sav sport u Italiji i odlučuje kako da se podele milioni dolara državnih sredstava za svaku sportsku federaciju u zemlji. Sada je za to zadužen "Sport e Salute", sa 280 miliona evra za 2020. godinu.

CONI nema problem sa pitanjem finansiranja, već sa mešanjem vlasti u izborne procedure i sposobnosti da kontroliše svoje osoblje.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke