Od Igora Milanovića do Nikole Jakšića - Nezaboravni odlučujući golovi!

Autor: Darko Mitrović
sreda 07.08.2024.
17:44
Izvor: Sportske.net

Prilika je da se danas podsetimo još nekih antologijskih golova.

(AP Photo/Luca Bruno
(AP Photo/Luca Bruno

Povezane vesti

Srpski ''delfini'' su danas posle velike, dramatične borbe sa selekcijom Grčke uspeli da se plasiraju u polufinale Olimpijskih igara u Parizu.

Izgledalo je da ćemo gledati peterce, ali u poslednjoj sekundi utakmice kapiten našeg tima Nikola Jakšić je ''ispalio neodbranjiv projektil'' pod prečku i postavio konačnih 12:11 za reprezentaciju Srbije.

Taj gol odluke koji nas je sve danas jako obradovao, možete da vidite u prilogu (opširnije na YouTube kanalu RTS), a Jakšićeva majstorija nas je istovremeno podsetila na još nekoliko golova naših nekadašnjih reprezentativaca koji nikada neće pasti u zaborav.

U toj priči neizbežan je gol Igora Milanovića za pobedu Jugoslavije nad Italijom u finalu Svetskog prvenstva 1986. u Madridu, kada je naš ''sidraš'' posle četiri produžetka rešio ovaj neverovatni meč i doneo svetsku titulu ''plavima'', a sve je začinio Milorad Đurković svojim nezaboravnim komentarom.

Takođe, sećamo se i pogotka Danila Ikodinovića sa SP 1998. u Pertu, kada je u poslednjoj sekundi pogodio za 6:6 protiv Hrvatske, a tri godine kasnije, u polufinalu SP 2001, Vlada Vujasinović je maestralnim lob udarcem doneo pobedu našem timu nad Rusijom. 

Ono što nam je pre Jakšićevog projektila bilo najsvežije od nezaboravnih golova naših vaterpolista, jeste pogodak Filipa Filipovića iz polufinala prethodnih Olimpijskih igara u Tokiju, za pobedu nad Španijom. Doduše, nije bio u poslednjoj sekundi, ali je svakako bio sam finiš meča.

Naravno, moglo bi se ovde izdvojiti još mnogo golova, slavna je istorija srpskog i jugoslovenskog vaterpola, a nadamo se da će ova generacija uspeti da u potpunosti povrati taj šampionski sjaj koji je malo izbledeo posle smene generacija u prethodne tri godine.

-

-

-

-

-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke