OI - MOK i Kina dogovaraju vakcine, Japan nema ništa sa tim

Autor: Milovan Longinov
petak 12.03.2021.
14:30
Izvor: Sportske.net

Šta će biti sa Olimpijskim igrama?

EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Povezane vesti

Japan neće učestvovati u dogovoru Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Kine u obezbedjivanju vakcina učesnicima Olimpijskih igara u Tokiju i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Japanska ministarka Tamajo Marukava izjavila je danas da MOK nije konsultovao Japan o kineskim vakcinama i dodala da ih japanski sportisti neće primati. Ona je navela da te vakcine nisu odobrene u Japanu.

"Preduzeli smo sveobuhvatne mere kako bismo omogućili učešće na Igrama i bez vakcinacije. Naš princip da vakcinacija nije preduslov za učešće se nije promenio", rekla je Marukava.

Ona je istakla i da će se Igre održati kao da vakcine nisu dostupne, oslanjajući se na testiranja, maske, fizičku distancu i držanje sportista u "balonima".

Medjunarodni olimpijski komitet je u početku insistirao na tome da neće zahtevati od sportista da se vakcinišu, već da će ih samo podsticati da to urade.

Ipak, MOK i Kina su se udružili juče kako bi ponudili vakcine sportistima i ekipama koje se pripremaju za Olimpijske igre u Tokiju i Zimske Olimpijske igre u Pekingu.

Distribucija kineske vakcine vršiće se preko medjunarodnih agencija ili postojećih sporazuma o vakcinama koje države imaju sa Kinom, rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah.

On je naveo i da će MOK platiti dodatne doze za olimpijce i paraolimpijce, ali nije naveo troškove niti količinu.

Bah je, takodje, rekao da je "značajan broj olimpijaca već vakcinisan", ali nije imenovao zemlje.

"MOK će se potruditi da što više učesnika Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokio stignu već vakcinisani", rekao je Bah.

Olimpijske igre u Tokiju na programu su od 23. jula do 8. avgusta.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke