OI - Šta japanske vlasti kažu o upozorenju američkih vlasti?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 25.05.2021.
14:30
Izvor: Sportske.net

Kakve će biti Olimpijske igre?

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Japanska vlada odbacila je danas navode da će upozorenje američkih vlasti svojim državljanima da izbegavaju putovanja u Japan zbog porasta broja zaraženih korona virusom, uticati na želju sportista da učestvuju na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Američki zvaničnici upozorili su svoje državljane na nagli porast slučajeva korona virusa u Japanu izazvan novim sojevima virusa, koji čak mogu predstavljati rizik i za vakcinisane i preporučeno im je da ne putuju u Japan.

Amerikancima nisu zabranjene posete Japanu, ali upozorenja mogu uticati na stope osiguranja i na odluke da li će olimpijci i drugi učesnici učestvovati na Olimpijskim igrama, koje počinju 23. jula u Tokiju.

"Verujemo da nema promene pozicije SAD u podršci japanskoj vladi da organizuje Igre", rekao je zvaničnik japanske vlade Kacunobu Kato i dodao da je iz Vašingtona rečeno da upozorenje o putovanjima nije upućeno za učešće američkog olimpijskog tima.

Većina područja u Japanu je u vanrednom stanju i očekuje se da će tako ostati do sredine juna, raste broj zaraženih, zbog čega je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Zbog toga vlada velika zabrinutost kako će Japan izdržati dolazak desetina hiljada učesnika Igara.

Japan je već zabranio većini stranaca da doputuju u zemlju i strani navijači neće prisustvovati takmičenju.
 
Olimpijski i Paraolimpijski komiteti SAD saopštili su da i dalje predvidjaju da će njihovi sportisti učestvovati na Igrama.

Očekuje se učešće od 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca.

U Japanu je zabeleženo više od 700.000 zaraženih, a od posledica korona virusa umrlo je oko 12.000 ljudi.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak