Pešić o sudijama i žrebu na OI: "Ko je taj koji određuje arbitre? Bili smo iznenađeni žrebom"

Autor: Nemanja Janošev
utorak 13.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Selektor postavio važna pitanja.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić kazao je juče novinarima nakon svečanog dočeka olimpijaca da je Svetska košarkaška organizacija (FIBA) zakazala na brojnim poljima.

Srbija je ostala uskraćena za borbu za zlatnu medalju i to je svima jasno. "Orlovi" su bili vrlo blizu da eliminišu Sjedinjene Američke Države u polufinalu, ali pojedine sudijske odluke nisu dopustile tako nešto.

Selektor Pešić je upitan o izboru sudija i činjenici da FIBA arbitri nisu dorasli tako velikim zadacima, te da li bi mogao da postoji dogovor barem sa Evroligom za mečeve velikih takmičenja.

"To bi svi želeli. Postavlja se pitanje za nas koji smo u tom procesu. Ako igraš sa najboljima i ti moraš da budeš najbolji, tako važi i za sudije. Ne zavisi od nas, već od FIBA i Evrolige. Oni su na putu da naprave dogovor i u ovom pravcu. Videli ste utakmicu protiv Nemačke gde su bili prave sudije.

Osetilo se na početku da taj Kanađanin, Francuz i Portorikanac da su prve sudije koje su bile svoje. Kvalitet se poznaje vrlo brzo. To su bila dve FIBA kvalitetne sudije, to znači da ima kvaliteta u FIBA, samo je pitanje ko je taj koji određuje sudije za takvu utakmicu? Ta utakmica je bila proglašena za finale pre finala", konstatovao je Pešić.

Čudan je bio i sam žreb nakon grupne faze budući da nas je opet spojio sa Amerikancima.

“Mi smo računali da idemo na Nemce, bili smo iznenađeni. Nejasno je bilo nama pošto smo i mi bili informisani na drugi način. Takmičenje nije kao klupsko gde se unapred sve zna i da se tempira forma. Za nas je bilo iznenađujuće, šta da radimo i pokazali smo da je evropska košarka blizu američkoj i bili smo stvarno tužni i razočarani što smo izgubili, ali ponosni smo da smo bili u stanju da je naša košarka može protiv Amerike", dodao je Pešić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke