Pešić odgovorio kako pobediti Amere: "Moramo da znamo da košarka nije hokej na ledu"

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 27.07.2024.
22:12
Izvor: Sportske.net

Svetislav Pešić pred Amerikance.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Dolazi i taj dan koji smo svi čekali. 

Novi susret američkog "Drim tima" i reprezentacije Srbije i čini se da protiv onog najjačeg tima odavno nismo imali ozbiljnije šanse. 

Šta o tome misli Svetislav Pešić, selektor našeg nacionalnog tima?

"Kako se suprotstaviti protiv jednog tima sa izraženim individualnim kvalitetima. Kad pomisliš na njihovu ekipu onda pomisliš na atletiku, na izuzetnu brzinu, na visok nivo individualne tehnike i talenta koje oni nose. I kako se suprostaviti, pa naravno ne treba ni da ulaziš u dvoranu ako nisi spreman da jednom timskom, pre svega odbranom, pokušaš da taj individualni kvalitet njihov neutrališeš. Tako da je to prva stvar na kojoj radimo, trenirali smo to i naravno u pripremi za utakmicu uvek postoji plan igre i pokušaćemo da taj plan igre sprovedemo. Već sam rekao šta je prvi zadatak, drugi zadatak je da mi moramo da znamo da košarka nije hokej na ledu, već je to košarka gde promena ritma je nužni deo igre i u tom smislu smo se i pripremali da znamo kad promeniti ritam u napadu. To podrazumeva da mi naše sisteme moramo da igramo precizno, jasno, sa samopouzdanjem i da na takav način jednostavno probamo da sprovedemo taj naš plan igre ili našu igru koju mi želimo da prezentiramo ovde na Olimpijskom turniru. U svemu tome kao i uvek ekipa koja pravi manje grešaka, pre svega izgubljenih lopti, odmah dobije prednosti i to je jasno i na takav način se povećava i samopouzdanje igrača i na tome smo radili i o tome govorimo. I zato je potrebno da u napadu pre svega budemo precizni, jasni, da znamo u svakom momentu šta želimo, koga napadamo, kada napadamo, u kom vremenu, u kojoj sekundi itd. Sve su to stvari na kojima smo insistirali i radimo pa ćemo da vidimo sutra kako će to da izgleda", rekao je Svetislav Pešić. 

Smatra da ekipa nije i dalje na 100%. 

"Ja mislim da još uvek neki igrači nisu dostigli taj fizički nivo. Kao što znate neki nisu mogli da igraju nekoliko utakmica. Jedanput se igraju Olimpijske igre i onda ta dodatna motivacija, želja da tako kažem, ponekad može da nadoknadi i nedostatak te fizičke spreme, ali iako izgleda da je prvenstvo veoma kratko, da je samo šest utakmica, ipak ima dovoljno dana da igrači i u sledećim utakmicama koje nas očekuju... Jer ja znam da naši navijači, a i vi posebno, da vas samo interesuje da li mi možemo da dobijemo Amerikance, mene baš to ne zanima previše, iako naravno radimo i ja bih želeo naravno da pobedimo, ali igraju se i ostale utakmice. Ništa se neće promeniti, bez obzira u kom pravcu ode utakmica, mi moramo dalje da igramo protiv Portorika i protiv Južnog Sudana, ako želimo da ostanemo taj prvi cilj da odemo za Pariz", rekao je Pešić. 

"Ja sam došao na početku olimpijskog ciklusa i ovde se sada s ovim turnirom to završava. Ja pravo da vam kažem, ne znam da li neko u Srbiji ne bi želeo medalju, pa što ja ne bih želeo medalju. Ali do tog cilja se ne stiže samo sa željama. Jedno su želje. Potrebno je da igramo dobro, da ovo što smo trenirali da sprovedemo. Želja ne fali, motivacija je uvek tu, i kod mene i kod igrača. Ali najvažnije, već sam na početku rekao, jedno je motivacija, jedno su želje, jedan je entuzijazam, trud i tako dalje. Sve je to uvek kod nas prisutno, pogotovo na turniru. Ali je najvažnije da mi znamo kako se stiže do cilja, da imamo plan igre i da probamo da taj plan igre sprovedemo do kraja. I onda možemo da sanjamo i velike rezultate i medalje i tako dalje. Ali je još rano na tu temu da se priča, prvo je važno da vidimo sutra, da odigramo onako kako mi možemo", rekao je Svetislav Pešić. 

Meč protiv SAD-a počinje od 17.15. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke