Poraz od Australije nije "kraj sveta", dešavalo se to i "zlatnoj" generaciji, imamo li je i sada?

Autor: Lazar Nikolić
sreda 31.07.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

"Delfini" pred velikim ispitom kvaliteta, ali i karaktera.

David Damnjanovic/STARSPORT
David Damnjanovic/STARSPORT

Povezane vesti

Početak olimpijskog turnira u vaterpolu ne uliva optimizam Srbiji. Dvostruki uzastopni šampion jedva je izašao na kraj sa Japanom, a onda doživeo debakl kakav dugo nije od do juče slabašne Australije.

Selektor Uroš Stevanović i njegovi izabranici sa pravom su se našli na udaru kritika posle katastrofalnog nastupa u duelu sa "kengurima", ali ne smemo da zaboravimo da je turnir tek počeo, a još manje da su se kiksevi na Igrama dešavali i generaciji koja je Srbiji donela dva uzastopna zlatna odličja.

Otišla je Srbija sa svim svojim asovima u Rio de Žaneiro 2016. po olimpijsko zlato koje nam je nedostajalo i uopšte se nije proslavila u grupi. Ekipa u kojoj su igra legendarni igrači poput Filipa Filipovića, Duška Pijetlovića, Andrije Prlainovića, a selektor bio naš najbolji trener svih vremena Dejan Savić poprilično je slabo delovala u grupnoj fazi. 

U prva dva kola remizirali smo sa Mađarima i Grcima, a onda senzacionalno izgubili od domaćina Brazila, koji ni pre ni posle nije bio bitan faktor u svetskom vaterpolu. Nakon te utakmice mučili smo se protiv Australije i nekako je slomili u poslednjoj četvrtini, da bi četvrto mesto u grupi i prolazak u četvrtfinale na "mala vrata" obezbedili trijumfom u susretu sa Japanom. 

Nakon toga Srbija je pokazala tadašnji šampionski gen, "resetovala" se i do prvog olimpijskog zlata došla na dominantan način pobedama nad velesilama Španijom, Italijom i Hrvatskom.

Nismo bili sjajni u grupi ni u Tokiju pre tri godine, kada je "zlatna" generacija imala svoj "poslednji ples". Na startu su "delfini" poraženi od Španije, onda savladali Kazahstan i Australiju, da bi novi neuspeh usledio u duelu sa Hrvatima. Za kraj grupne faze Srbija je bila bolja od Crne Gore i kao treća otišla u četvrtfinale.

A tada smo još jednom pokazali mentalitet šampiona. Najpre je razbijena Italija, onda u velikoj drami srušena Španija i za kraj u finalu gotovo rutinski savladana Grčka za odbranu zlata.

Sada su pred našim vaterpolistima još tri utakmice u grupnoj fazi, protivnici evropski prvak Španija, domaćin Francuska i najuspešniji tim u istoriji Olimpijskih igara Mađarska. Važno je samo proći grupu, a onda da vidimo da li ova generacija u sebi ima ono što je krasilo njihove prethodnike.

 Panike ne sme biti, otrežnjena mora.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke