Priča godine - Za 400 dana od treće lige do evropskog i olimpijskog zlata!

Autor: Milovan Longinov
subota 10.08.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Pogledajte šta je sve uradio za godinu dana.

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Povezane vesti

Sport je najlepši i zbog toga što rađa heroje kao što je jedan od najvećih u ovoj godini - Fermin Lopez, olimpijski i evropski šampion, rekorder "furije", koji je pre godinu dana bio - trećeligaš!

Fermin Lopez rođen je malom španskom gradu Kampilju, u provinciji Uelva u Andaluziji. Prve fudbalske korake napravio je u Rekreativu, da bi kao devetogodišnjak otišao u Betisovu akademiju. Tamo su ga snimili skauti Barselone i doveli ga u "La Masiju" još 2016. godine, kao 13-godišnjaka. 

Ali, onda je usledio čudan put od trnja do zvezda. Prošao je sve mlađe kategorije Barselone, a kada je trebalo da dobije značajniju šansu u B timu, shvatio je da je konkurencija prejaka. Jedan je od retkih koji je prihvatio da ode na pozajmicu u maleni Linares, a u redovima trećeligaša dao je 12 golova i onda mu je Ćavi dao šansu na prošlim pripremama.

Kada je poslao loptu kroz uši Tibu Kurtoi u pobedi od 3:0 29. jula 2023, bilo je jasno - Fermin mora da dobije šansu u prvom timu. Od tog trenutka, Lopez počinje da ispisuje istoriju i ne staje:

- potpisuje novi ugovor sa Barsom
- promovisan u prvi tim
- prvenac u La Ligi
- igrač utakmice u La Ligi
- prvenac u LŠ
- debi za Španiju U21
- prvenac u Kupu kralja
- gol u nokaut LŠ
- pogoci na gostovanjima i Realu i Atletiku u Madridu
- završava sezonu sa 11 golova
- debituje za A selekciju Španije
- dobija poziv i za EURO i za OI
- postaje šampion Evrope
- sa šest golova na OI postaje najbolji olimpijski strelac u istoriji Španije
- daje gol u svakoj eliminacionoj utakmici na OI i osvaja zlatnu medalju

I zato se sada navijači sa pravom pitaju - zašto je Barsa dovela Danija Olma? 

Fermin Lopez je posle osvojenog zlata u Parizu najavio da će već sledeće nedelje biti na raspolaganju Hansiju Fliku jer želi da se nametne i postane standardan u novoj sezoni. 

Konkurencija je opet ogromna, ali Fermin je dokazao da nikada ne odustaje i da je pred njim svetla budućnost. Tu su - Gavi, Pedri, Dani Olmo, Ilkaj Gundogan, Frenki de Jong, a u prvi tim su poput njega prošlog leta, ovog promovisani - Mark Bernal i Mark Kasado. Svi oni boriće se za tri pozicije u veznom redu. 

Njegov nenormalni skok u karijeri potvrđuje i Transfermarkt. 30. juna 2023. godine, kada mu je istekla pozajmica u Linaresu, procenjen je na 300.000 evra, a danas, posle EP i OI, vredi - 30.000.000 evra!

Podsetnik - pre nekih 400 dana isticao mu je status trećeligaša u Linaresu i upao je na širi spisak kod Ćavija Ernandesa pred put u Ameriku, ali tada je bajka počela.

Fermin ima 21 godinu, najbolje tek dolaze, ima ugovor sa Barselonom do 2027. i status nedodirljivog. 

I zato ne čudi što je Barsa spremna da već ovog leta proda Ilkaja Gundogana ili Frenkija de Jonga, ali to će biti teška misija...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke