Promenjen sistem takmičenja na odbojkaškom olimpijskom turniru

Autor: Mladen Heleta
sreda 29.11.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Isto kao i u košarci.

CEV
CEV

Povezane vesti

Savet Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB) odredio je sistem takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2025. godine i Olimpijske igre 2028. 

Kako je danas saopštio Odbojkaški savez Srbije, na olimpijskom turniru u Parizu igraće po 12 reprezentacija u obe konkurencije, podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Francuska će biti nosilac grupe A, zatim će se preostale selekcije svrstati u tri grupe na osnovu rang-liste FIVB po sistemu serpentine. 

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve selekcije iz svake grupe i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Po završetku takmičenja po grupama, biće napravljena tabela na osnovu postignutih rezultata, pa će najbolja selekcija iz prve faze u četvrtinfalu igrati protiv jedne od dve trećeplasirane selekcije.

Naredno Svetsko prvenstvo u obe konkurencije odigraće se 2025. godine uz učešće po 32 reprezentacije. Ekipe će biti podeljene u osam grupa po četiri.

Plasman na Svetsko prvenstvo 2025. izboriće domaćin prvenstva, aktuelni svetski prvak, tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. godine, kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang-liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u sezoni 2024.

Reprezentacije će u grupe na Svetskom prvenstvu biti svrstane na osnovu rang-liste FIVB.

Posle tri odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po dve selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati sedam utakmica.

Svetska prvenstva će se igrati svake neparne godine (2027, 2029 i dalje), dok će se kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028 i dalje).

Jedna od značajnih promena je i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028. u Los Anđelesu. Neće biti kvalifikacionih turnira, već će se selekcije plasirati na osnovu rezultata na SP, EP i na osnovu rang-liste FIVB.

Plasman na olimpijski turnir 2028. u obe konkurencije direktno će izboriti SAD, domaćin turnira. Plasman će obezbediti pobednici kontinentalnih šamionata 2026. (prvak Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike). Takođe, plasiraće se i tri reprezentacije sa SP 2027, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i tri najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke