Ruskinja ostala bez zlatne olimpijske medalje

Autor: Mladen Heleta
utorak 25.10.2022.
16:15
Izvor: Sportske.net

U ponovljenom testiranju uzorka Natalije Antjuh pronađeno nedopušteno stimulativno sredstvo.

EPA-EFE/KIMIMA MAYAMA
EPA-EFE/KIMIMA MAYAMA

Povezane vesti

Ruska atletičarka Natalija Antjuh ostala je bez zlatne olimpijske medalje koju je osvojila u trci na 400 metara sa preponama na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, nakon što je u ponovljenom testiranju njenog uzorka pronađeno nedozvoljneno stimulativno sredstvo.

Jedinica krovne atletske organizacije za očuvanje integriteta ovog sporta objavila je sinoć da su poništeni svi rezultati koje je Antjuh ostvarila između jula 2012. i juna 2013.

Prema toj objavi, olimpijsko zlato bi trebalo da bude dodeljeno Amerikanki Lašindi Demus, koja je osvojila drugo mesto. Srebrnu medalju bi trebalo da dobije Čehinja Zuzana Hejnova, a bronzu Jamajčanka Kaliese Spenser.

Za preraspodelu medalja je odgovoran Međunarodni olimpijski komitet.

Antjuh je bila i u ruskoj štafeti 4x400 m koja je osvojila srebrno odličje na istim Igrama, ali je bez te medalje već ostala, jer je u ponovljenom testiranju pronađen zabranjeni steroid u uzorku druge članica štafete.

Antjuh je 2021. godine već kažnjena četvorogodišnjom zabranom nastupa odlukom Suda za sportsku arbitražu, na osnovu otkrića u istrazi Ričarda Meklarena, koja se bavila korišćenjem dopinga u Rusiji. Svi rezultati koje je ruska atletičarka postigla nakon 2013. godine su poništeni.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke