Skandinavski udar ide ka Parizu

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 24.07.2024.
16:30
Izvor: Sportske.net

Rukometašice Norveške i Danske glavni favoriti da ugroze Francusku na Olimpijskim igrama

EPA-EFE/Istvan Derencsenyi
EPA-EFE/Istvan Derencsenyi

Povezane vesti

Ljubitelji ženskog rukometa s nestpljenjem su iščekivali poslednji julski četvrtak zbog početka turnira na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu.

U narednih nešto više od dve nedelje za titulu olimpijskog šampiona nadmetaće se najboljih 12 reprezentacija na planeti, a zlatnu medalju brane rukometašice Francuske

Osim selekcije organizatora turnira, najveće šanse za osvajanje najsjajnijeg odličja daju se reprezentacijama Norveške i Danske, koje u prestonicu Francuske stižu nakon osvajanja medalja na dva najveća turnira.

Aktuelni evropski vicešampion Danska istrčaće već u devet sati ujutru u dvoranu „Pariz Ekspo Port de Versaj“ gde će se suprotstaviti rukometašicama Slovenije u okršaju grupe A.

Izabranice Jaspera Jensena ulaze kao favoriti u okršaj protiv debitanta na Olimpijskim igrama. Slovenija se domogla Pariza nakon što je na kvalifikacionom turniru u Ulmu završila kao drugoplasirana iza lidera Nemačke.

Iako je Danska uspešnija u međusobnim duelima, Slovenija je slavila pre dve godine na Evropskom prvenstvu, gde je bila jedna od koorganizatora turnira.

Dva sata kasnije Holanđanke će dočekati selekciju Angole u meču grupe B. Afrička selekcija je kao domaćin kvalifikacionog turnira na silovit način izborila odlazak u Pariz gde nije došla sa „belom zastavom“.

Angola ima čak šest učešća na Olimpijskim igarama, a najzapaženiji rezultat postigla je u Atlanti 1996. godine kada je bila sedmoplasirana.

Sada neće imati nimalo lak zadatak da savlada Holanđanke koje su na siguran način izborile plasman na završni turnir pošto su u kvalifikacinoj grupi završile ispred domaćina Španije.

Holandija je na poslednja dva olimpijska turnira ostvarila zapažene rezultate, pa se očekuje da i ovog leta ima nezanemarljivu ulogu u društvu najkvalitetnijih ekipa.

U istoj grupi od 14 sati selekcije Španije i Brazila će ukrstiti koplja u svojevrsnoj reprizi duela koje su vodili prošle zime na Svetskom prvenstvu.

Španjolke su taj meč dobile sa dva gola razlike, svega mesec dana pošto su Brazilske na surov način objasnile da su ubedljivo najbolja reprezentacija na južnoameričkom kontinentu.

Od 16 sati selekcija Nemačke će pokušati da ostvari startnu pobedu protiv Južne Koreje, najdominantnije azijske reprezentacije.

Sa ukupno šest medalja na Olimpijskim igrama, Korejke se svrstavaju u red najuspešnijih reprezenetacija u istoriji ženskog rukometa, ali rezultati u poslednje vreme nedvosmisleno pokazuju da više nisu strah i trepet za rivale širom sveta.

Poslednju medalju uzele su još 2008. godine u Pekingu, a na svetskim prvenstvima već odavno ne igraju značajnu ulogu.

Nemice pak još duže čekaju na značajniji uspeh pa je jasno da će predstojeći turnir u Parizu biti lepa prilika da obe selekcije načine dostojan iskorak pred najširim auditorijumom.

Pod budnom pažnjom javnosti proteći će i duel domaće selekcije Francuske protiv Mađarske od 19 sati u derbiju grupe B.

Francuskinje ulaze u predstojeći turnir kao vlasnice zlatne olimpijske medalje pa će kao domaćini biti pod dvostrukim pritiskom da se pokažu u što boljem svetlu.

Mađarice su u Pariz stigle iz kvalifikacija gde su naročito protiv Šveđanki u Debrecinu demonstrirale visok nivo igre.

U poslednje vreme ne igraju neku značajnu ulogu u svetskom rukometu pa bi sve osim pobede Francuskinja bilo ogromno iznenađenje.

Dan će biti okončan skandinavskim derbijem između Norveške i Švedske sa početkom od 21 sat.

Utisak je da aktuelne svetske vicešampionke Norvežanke spremnije dočekuje duel, ali dva solidna rezultata Šveđanki na turnirima nakon Igara u Tokiju ukazuju da bismo na zatvaraju prvog olimpijskog dana mogli da gledamo paklen okršaj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak