Drama pripala "trikolorima", Slovenija hrabro stradala

Autor: Sportske Net
četvrtak 05.08.2021.
14:47
Izvor: Sportske.net

Batum je heroj Francuske.

EPA-EFE/KIYOSHI OTA
EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Povezane vesti

Košarkaši Francuske plasirali su se u finale Olimpijskih igara u Tokiju, pošto su posle dramatičnog meča slavili protiv Slovenije. Imali su Slovenci šansu da pobede u poslednjem napadu, ali je Batum izblokitao šut Prepeliča za konačnih 90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24). 

Prava rezultska klackalica gledala se u prvih 10 minuta drugog polufinala Olimpijskih igara. Slovenija je stekla osetniju rezultatsku prednost posle pet veanih pona za 15:17. Međutim, Francuska je preko Luvavua i Gobera smanjila tu prednost. Protraćili su Slovenci nekoliko napada, igrajući sve vreme isti pik. Luka Dončić nije bio na visini zadatka, promašio je dva penala i tri vezana šuta sa distance. Posle prve četvrtine bilo je 29:27 za slovenački tim.

Prilično tvrda igra gledala se u drugom kvartalu. U odnosu na prvih 10 minuta, u ovom perodu obe ekipe vidno teže stizale su do poena. Čvrsto u Francuzili branili svoj koš, u jednom momentu čak i poveli 33:31, ali Slovenci su do kraja realizovali nekoliko dobrih napada i vratili prednost. Druga četvrtina, sličo kao i prethodna, samo sa duplo manje poena, završena je 44:41 u korist Slovenaca.

Ključni minuti usledili su posle pauze. Francuska je dobrom realizacijom napada, pre svega šuta za tri poena preokrenula rezultat i povela. Pred kraj trećeg kvartala imala je maksimalnih 10 poen razlike, pri rezulttu 59:59. Slovenci nisu uspevali da postignu šut iz igre, a tome je doprineo i Gober, koji je igrao odličnu odbranu i izblokirao nekoliko napada. Međutim, usledile su dve trojke iz dva napada i smanjenje prednosti na 71:65 pred poslednjih 10 minuta igre.

Kako je završio poslednje minute treće deonice, tako je Blažič otpočeo četvrtu četvrtinu. Trojkom. Prava drama igrala se u dvorani u Tokiju, a Luka Dončić je promašio trojku za izjednačenje. Rasplamsala se igra u završnici. Tobi je vezao četiri poena za novo izjednačenje pet minuta pre kraja. 

Sporna situacija desila se kada je Blažič pre blokade pogodio tablu, ali mu koš nije priznat, pa mu je čak dosuđena i tehnička greška, da bi Francuzi na drugoj strani poentirali. Sudija je "vratio" grešku i Francuskoj kada je nije ispravio grešku zapisničkog stola, koji nije vratio vreme za napad "trikolora". Tobi je igrao stvarno neverovatnu košarku i pogodio za novo izjednačenje. 

Najefikasniji u slovenačkom timu bio je Tobi sa 23 poena i osam skokova, dok je Luka Dončić upisao 16 poena, 17 asistencija i devet skokova.

Francusku je predvodio De Kolo sa 25 poena, sedam skokova i pet asistencija. Furnije je postigao 23 poena, uz pet skokova i tri asistencije. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke