Spektakl na ledu – Olimpijski šampion napada svetsko zlato u domovini

Autor: Lazar Nikolić
utorak 17.05.2022.
23:31
Izvor: Sportske.net

Sve će biti drugačije bez Rusa.

Epa/Larry W. Smith
Epa/Larry W. Smith

Povezane vesti

Turnir u hokeju na ledu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, početkom godine, bio je daleko od spektakularnog, nakon što su, još jednom, svi ljubitelji najbržeg kolektivnog sporta na svetu bili uskraćeni za najveće zvezde ovog sporta, jer čelnicima NHL lige nije ni palo na pamet da dozvole igračima nastup na, barem je nekada tako bilo, najprestižnije sportsko takmičenje.

Igranje bez NHL zvezda najmanje je pogodilo Finsku, koja je uspela da se reši „prokletsva“ srebrnih i bronzanih medalja na Igrama, i po prvi put u istoriji postane olimpijski šampion. U finalu Finci su pobedili Rusiju sa 2:1.

Olimpijski šampion organizator je Svetskog prvenstva koje je počelo u petak i trajaće do 29. maja. Gradovi domaćini su Tampere i Helsinki, a nova „Nokia arena“ u Tampereu, sagrađena specijalno za potrebe šampionata, biće poprište odlučujućih borbi za medalje.

Standardno, na turniru nema igrača iz najboljih timova NHL lige, jer plej-of tamo još uvek traje. Sa prvenstva su izbačene Rusija i Belorusija iz dobro poznatih razloga. Ako izostanak Belorusa ne predstavlja veliku štetu, to se nikako ne može reći za hokejašku velesilu Rusiju, koja je, zajedno sa Kanadom, najuspešniji učesnik Svetskih prvenstava sa 27 zlata.

Ono što je karakteristično za hokej, jeste da se Svetsko prvenstvo održava svake godine, tako da nema mnogo „očajavanja“, jer prilika za popravni brzo dođe.

Na ovogodišnjem prvenstvu učestvuju 16 reprezentacija podeljenih u dve grupe. U grupi „A“ nalaze se Kanada, Švajcarska, Nemačka, Slovačka, Danska, Francuska, Kazahstan i Italija, dok su u grupi „B“ domaćin Finska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Češka, Norveška, Velika Britanija, Austrija i Norveška. Po četiri prvoplasirane ekipe izboriće mesto u četvrtfinalu, gde će pobednici grupa igrati protiv četvrtoplasiranih, a drugi sa trećima iz suprotne grupe.

Glavni favorit za titulu je olimpijski šampion i domaćin turnira Finska. Sjajna generacija igrača, predvođena veteranom Valterijem Filipulom, defanzivcem Mikom Lehtonenom i golgeterom Sakarijem Maninenom biće silno motivisana da potvrdi epitet najbolje ekipe na svetu i dođe do zlata pred domaćom publikom.

Najveći rival za zlato Fincima, trebalo bi da budu, kao po običaju, Kanađani. „Zemlja hokeja“ najuspešnija je reprezentacija u istoriji ovog sporta. Aktuelni su svetski šampioni iz Rige prošle godine, kada su u fantasičnom finalu savladali upravo Finsku sa 2:1, i tako se izjedančili sa Rusijom na večnoj listi osvajača svetskih zlatnih odličja. Izostanak NHL igrača sa olimpijskog turnira najviše je koštao Kanadu, koja je, ni kriva ni dužna, ostala bez većine glavnih zvezda u Pekingu. To su iskoristili Šveđani i izbacili ih već u četvrtfinalu. Na ovom šampionatu Kanađane će predvoditi centar Otava Senatorsa Tomas Čabot i ofanzivci Džoš Anderson i Pjer-Luk Duboa, igrači Montreala i Vinipega.

U najuži krug favorita moramo uvrstiti i Švedsku. „Tri krune“ su bile blizu olimpijskog zlata, vodili su Šveđani u finalu sa velikih 3:0, ali su im Finci, posle velikog preokreta „preoteli“ pobedničko postolje. Švedska liga je je, uz ruski KHL najjača u Evropi. Aktuelni pobednik Lige šampiona je švedski Regle, a u polufinalu su imali još jednog predstavnika, Frolundu. Prva zvezda reprezentacije je igrač Vankuver Kanaksa Oliver Ekman-Larson, a tu je i sjajni golman Magnus Helberg iz Detroit Red Vingsa.

Sjedinjene Američke Države često su bile na pobedničkom postolju u prethodnim godinama, ali nikada na najvišem podijumu. Iako važe za jednu od najboljih reprezentacija na svetu, verovali ili ne, Amerikanci su poslednji put bili prvaci sveta davne 1960. godine. Teško će se to promeniti i ovoga puta.

Kao favorita iz seneke trebalo bi pomenuti Švajcarsku. Hokej je poslednjih godina postao jedan od omiljenih sportova Švajcarcima. Njihov šampionat napreduje iz godine u godinu i uskoro će biti rame uz rame sa prvenstvima Švedske i Finske. Velika ulaganja u infrastrukturu i trenere počela su da se isplaćuju dobrim igrama reprezentacije, 2018. godine Švajcarska je igrala finale Svetskog prvenstva, ali su Šveđani uzeli zlato, možda će im Finska biti „talična“.

Mnogo dobrog hokeja je pred nama u naredne dve nedelje, uzbuđenja neće manjkati, a svet će dobiti novog šampiona ili će Kanada odbraniti krunu. Jedno je sigurno, spektakl neće izostati. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke