Svemogući Pešićevi "orlovi", -24 pretvorili u polufinale posle produžetka!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 06.08.2024.
16:41
Izvor: Sportske.net

Idemo po medalju!

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Dešavali su nam se Italija i Argentina, ali ne i Australija. 

Reprezentacija Srbije se plasirala u polufinale Olimpijskih igara pošto je bila bolja od Australije rezultatom 95:90. Imali smo pobedu u rukama, ali smo morali u produžetke gde smo bili prisebniji.

Posle očajnih 12-13 minuta kada smo imali minus od 24 poena, naš tim je zaigrao daleko odgovornije i bolje, pa je na kraju sasvim zasluženo u polufinalu gde čekamo boljeg iz duela SAD-Brazil.

Ne tako loš početak naših, dobra odbrana i jednih i drugih, a mi smo poveli sa 4:0 i imali šansu preko Petruševa da imamo i pet poena viška. Ipak, pojavio se na drugoj strani Džoš Gidi, koristio je blokove svojih centara i prolazio lagano prvu liniju naše odbrane, pa je ređao poen po poen u naš koš o odveo Australiju do prednosti. 

Dosta su naši pokušavali za tri poena, ali je pogađao samo Bogdan Bogdanović i to dva puta, na kraju deonice je pisalo 2-10 na zvaničnoj statistici, za razliku 3-4 Australijanaca u ovom segmentu igre. 

Blistao je veteran Peti Mils, čovek je ubacio sve što je šutnuo, lagano je i on probijao prvu liniju odbrane našeg tima i imali smo ogroman problem iz minuta u minut. 

U napadu i nije bilo toliko loše, koliko je bilo loše u odbrani, a početak druge deonice je nešto najgore što nam se desilo poslednjih nekoliko godina. Peti Mils je nastavio da puni naš koš, nova serija od 6:0 je odvela naše protivnike na +20, a serija je trajala sve do trojke koju je postigao Vasilije Micić.

Ipak, posle trojke nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde Dupa Rita, Australija je imala +24. 

"Od 20 poena, koliko ste napravili faulova? Dva?! Napravi pet penala!", vikao je Svetislav Pešić na tajm-autu i pokrenuo je naš tim. 

Čini se da je Aleksa Avramović bio igrač koji je pokrenuo naš tim, uz Nikolu Jokića koji je pokazivao svoju inteligenciju na terenu, videli smo ukradene lopte, sjajne ulaze, odlične asistencije našeg MVP-a NBA lige, pa smo smanjili rezultat do kraja prvog poluvremena. 

Konačno je proradio i Gudurić, pogodio trojku, a upravo je on završio poluvreme poenima posle ofanzivnog skoka za samo -12 što je izgeldalo sjajno u odnosu na onih -24. 

Avramović je blistao danas i spustio na -10, a onda trojka Dobrića za 51:58! Uzeo je i Bogdanović stvar u svoje ruke, pogodio za dva, potom i za tri poena za samo -4! I opet je Aleksa "kidao", zaustavio Milsa, a nova trojka za Srbiju je bila posle dobre akcije i realizacije fantastičnog Dobrića za samo poen prednosti za našeg protivnika!

Magični Aleksa u odbrani i sjajni Bogdan u napadu doneli su prednost našoj reprezentaciji od 61:60, a onda rezultatska klackalica u kojoj je Jokić blistao, sve dok Avramović nije napravio grubi faul nad Danteom Egzumom koji je okarakterisan, sasvim zasluženo, kao nesportski. 

Ipak, to nisu Australijanci iskoristili, ali nismo ni mi koristili napade, Jokić je promašio dve trojke, ali je pogodio dva slobodna bacanja za 67:65. Otišli su naši najbolji košarkaši na odmor, ušli Milutinov i Dobrić, ali rezultat se nije menjao do kraja četvrtine koju smo dobili sa 25:11!

Sjajno je igrao Vasa Micić, zajedno sa Milutinovim na startu poslednje deonice, otišli smo na 73:67, ali je Egzum zaigrao dobro i smanjio na samo -2. 

Australija je igrala sjajnu odbranu u tim trenucima, ali je Vasilije Micić pogodio trojku preko ruke sa osam metara!

Nismo delovali toliko dobro u napadu, koliko u odbrani, pa smo držali prednost. Čekalo se samo da proradimo u napadu, ali nismo, pa je Gidi pogodio trojku iz ćoška za izjednačenje. Micić je izborio na drugoj strani tri slobodna bacanja, pogodio ih sve za 81:78 na 2:52 do kraja!

Igra nerava, čekali smo Jokića i Bogdana, ali su ih "kenguri" dobro zatvorili, pa su naši protivnici imali i šut za prednost koji je promašio Gidi. 

Na ulasku u poslednji minut smo imali napad koji smo promašili, Australija je ponovo imala napad da pređe u vođstvo i ponovo ga nije iskoristila!

I onda su Micić i Jokić zahtevali igru 2 na 2, Jokićev pas za Micića i faul na 10 sekundi do kraja! Vasa ne pogađa prvo, lopta je izašla iz koša, ali je pogodio drugo za 82:80. 

 Australija je imala loptu, Peti Mils je pogodio i odveo utakmicu u produžetke!

Počelo je trojkom Dobrića, ali je Mekvej uzvratio, da bi Rit doneo prednost Australiji posle dužeg vremena. Gidijeva trojka je donela Australiji 90:87, ali smo sa četiri uzastopna poena preokrenuli rezultat!

Sve je bilo u našim rukama, a onda "Sombor šafl bejbi", kako reče Šarenac, za 93:90 na 25 sekundi do kraja! Ukrao je Petrušev loptu, Bogdan je stao na liniju za slobodna bacanja, odveo nas na 95:90 na 13 sekundi do kraja!

Bilo je dovoljno, idemo u polufinale!

Nikola Jokić je imao 21 poen, 14 skokova i 8 asistencija, Bogdan je imao 16 poena, 5 skokova i 6 asistencija, Micić 14, a Gudurić i Dobrić po 11, dok je Avramović dao 10 poena. 

Na drugoj strani Mils 26 poena, Gidi 25, Egzum 12. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke