Srbija predvodi region po broju sportista na Olimpijskim igrama, Bosanaca najmanje!

Autor: Lazar Nikolić
petak 26.07.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Imaćemo najbrojniju delegaciju u Parizu kada je reč o državama bivše Jugoslavije.

 EPA-EFE/WU HONG
EPA-EFE/WU HONG

Povezane vesti

Olimpijske igre u Parizu počeće večeras svečanom ceremonijom otvaranja na reci Seni.

Srpsku zastavu na otvaranju nosiće odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić, a našu zemlju će u Francuskoj predstavljati ukupno 112 sportista u 15 različitih sportova. Imaćemo timove u muškoj i ženskoj košarci i odbojci, te basketaše i košarkaše, dok će ostatak olimpijskog tima Srbije činiti sportisti u individualnoj konkurenciji.

Srbija će tako biti najzastupljenija zemlja iz regiona u Parizu, a odmah iza nje sa 90 sportista nalazi se Slovenija.

Slovenci su u Pariz došli bez svoje dve najveće sportske zvezde košarkaša Luke Dončića i bicikliste Tadeja Pogačara, ali će biti zastupljeni u takođe u 15 sportova, a svoje muške i ženske ekipe imaće u rukometu, a tu su po prvi put i odbojkaši.

Hrvatska sa 73 sportista napada medalje u Parizu. Mnogo se očekuje od gimnastičara Tina Srbića i strelaca Đovanija Černogrca koji će nositi zastavu na otvaranju, te svetske prvakinje u džudou Barbare Matić. Od ekipnih sportova Hrvatsku će na Igrama predstavljati rukometaši i vaterpolisti, koji su standardni favoriti za medalje.

Svoj državni tim u Parizu imaće i Crna Gora. Vaterpolisti su se ponovo izborili za svoje mesto na Igrama, a ovoga puta boje Crnogoraca neće braniti tradicionalno kvalitetne rukometašice. Pored vaterpolista kojih je 13, Crna Gora ima i šest predstavnika u individualnim sportovima što daje ukupnu brojku od 19 sportista.

Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina nemaju svoje timove u Parizu. Makedonce će predstavljati sedam, a Bosnu samo pet sportista, od kojih je ubedljivo najpoznatija plivačica Lana Pudar.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke