Srbija spremna za Olimpijske igre, Grčka razbijena u "Areni"!

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 22.07.2024.
21:53
Izvor: Sportske.net

Igre mogu da počnu.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Srbije u velikom stilu ide na Olimpijske igre.

Naša selekecija je večeras u poslednjoj pripremnoj utakmici u punoj "Beogradskoj areni" savladala Grčku sa ubedljivih 94:72.

Selektor Svetislav Pešić poprilično je raspodelio minutažu i mogao da stekne uvid u trenutnu formu čitave ekipe, a najbolji u našem timu bili su kapiten Bogdan Bogdanović sa 19 i Nikola Jokić koji je ubacio tri poena manje, dok je Filip Petrušev meč završio sa 15.

Bolji od ostalih u selekciji Grčke bio je Janis Adetokumbo strelac 17 poena.

Srbija će na Olimpijskim igrama biti u grupi sa SAD, Južnim Sudanom i Portorikom, dok će Grcima rivali biti Španija, Australija i Kanada.

Konačno je po prvi put na pripremama selektor Srbije Svetislav Pešić na raspolaganju imao svih 16 igrača od kojih će četvorica ispasti sa konačnog spiska za Olimpijske igre u Parizu.

Upravo je zbog toga selektor odlučio da večeras raspodeli minutažu i uveri se u trenutnu formu njegovih izabranika.

Dobro je Srbija započela utakmicu u punoj "Beogradskoj areni". Poveli smo sa 6:0 posle Jokića, a uzvratio je Janis Adetokumbo koji je na startu utakmice bio jedini strelac za Grke i postiga prvih osam poena rivala.

Razigran je bio naš kapiten Bogdanović koji je sakupio osam poena u prvoj deonici, odličan je bio i Petrušev, a Srbija posle Bogdanove trojke došla do dvocifrene prednosti od 23:13.

Do kraja prve četvrtine selektor Pešić promenio je čitavu petorku, a Grci prepolovili na 26:21.

Sjajan nastup u prvom poluvremenu imao je centar Nikola Milutinov koji je više nego dobro zamenio Jokića. Posebno se Milutinov istakao efektnom blokadom nada Janisom, a uspevao je i da bude produktivan u napadu, pa je Srbija imala najvećih "+11" - 34:23.

Usledila je nesvakidašnja situacija kada su obojica selektora Vasilis Spanulis i Svetislav Pešić dobili po tehničku grešku, a gosti predvođeni Janisom koji je često boravio na liniji slobodnih bacanja smanjili na 34:30.

Nalet rivala trojkom je prekinuo Petrušev, a Srbija dobro finiširala prvo poluvreme, te na odmor otišla sa prednošću od 48:39.

Trojkama Bogdanovića i Jovića Srbija je započela drugo poluvreme i odmah stigla do nove maksimalne prednosti - 54:41.

Bio je posebno inspirisan kapiten Bogdanović večeras, ubacio je svoju petu trojku iz isto toliko pokušaja i odveo na na velikih "+15" - 59:44. Imali su Grci odgovor, dva puta uzastopno pogodili sa distance i vratili se na jednocifren minus - 59:50.

Malo je sredinom treće deonice opao intenzitet igre na šta su uticale i brojne izmene sa obe strane. Nije bio zadovoljan selektor Grka Spanulisa, pa je posle izgubljene lopte i alej-upa Gudurića i Jovića i vođstva Srbije od 67:56 zatražio minut predaha.

 U finišu treće deonice Srbije je u odbrani delovala izutetno dobro. Grci nisu uspevali da se snađu na agresivnost "orlova", rival praktično nije mogao ni da pogleda ka košu, a posle trojke Jovića došli smo do novih, maksimalnih "+16" - 72:56.

Nisu se predavali Grci. Dobro su Heleni započeli poslednju četvrtinu, napravili seriju 6:0 i smanjili na 72:62. Nije mnogo trebalo Pešićevom timu da odgovori i uzvrati istovetnom serijom, na taj način vrati maksimalnu prednost od 16 poena prednosti - 78:62, koja je poenima Marinkovića dodatno uvećana na 80:62. U tim trenucima izgledalo je kao da je pitanje pobednika već rešeno iako je ostalo da se odigra više od šest i po minuta do kraja susreta.

Ovo vreme protkelo je u nešto rasterećenijoj igri i lepim kombinacijama naših igrača koji su stigli i do "+20" (88:68) posle koša Jokića. Do kraja smo samo dodatno uvećali prednost i potpuno zasluženo stigli do ubedljivog trijumfa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke