Streljački savez saopštenjem odgovorio na pismo Gorana Maksimovića

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 05.09.2016.
11:29
Izvor: Sportske.net

Dan nakon što je otac i trener Ivane Maksimović-Anđušić uputio otvoreno pismo javnosti vezano za dešavanja na OI u Rio de Žaneiru stigao je odgovor predsednika Streljačkog saveza Srbije.

BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/EV
BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/EV

Povezane vesti

Juče je otac i trener srpske strelkinje Ivane Maksimović-Anđušić uputio otvoreno pismo javnosti u kojem je pokušao da objasni šta se dešavalo tokom Olimpijskih igara i koji su osnovni uzroci što je srpski streljački tim podbacio u Rio de Žaneiru.

Kompletno pismo Gorana Maksimovića mogli ste da pročitate OVDE, a danas je stigao odgovor predsednika Streljačkog saveza Srbije Siniše Mašovića. Saopštenje predsednika SSS takođe prenosimo u celosti.

"Povodom otvorenog pisma kojim se javnosti obratio gospodin Goran Maksimović, kao lični trener strelca Ivane Anđušić-Maksimović i u kome je dao svoj osvrt na Olimpijske igre Rio 2016, a kako bi javnost zaista bila pravilno i istinito obaveštena potrebno je ukazati na sledeće činjenice:

Država je preko Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije Streljačkoj reprezentaciji Srbije, u pripremnom periodu i za sam nastup na Olimpijske igre Rio 2016 blagovremeno obezbedila sva potrebna sredstva, što je za pohvalu, tako da su planovi kako ličnih trenera tako i Stručnog štaba reprezentacije realizovani u celosti uz potrebnu logistiku stručne službe Streljačkog saveza Srbije.

Streljačka reprezentacija je osvojila rekordnih 9 olimpijskih kvota i pojedinačni sastav takmičara za OI je na predlog sportskog direktora reprezentacije određen na 48. sednici Upravnog odbora Saveza 06.06.2016. godine. Pored 9 akreditacija za sportiste, od strane za to nadležnog Olimpijskog komiteta Srbije, Streljačkom savezu Srbije su od 5 traženih odobrene 3 akreditacije za stručni štab, koji je odmah po dobijanju informacije o konačnom broju akreditacija, jednoglasno određen na 49. sednici Upravnog odbora Saveza 08.07.2016. godine. Stručni štab je u uslovima 3 akreditacije određen na organizaciono i personalno najracionalniji način: direktor reprezentacije-šef stručnog štaba i trener Srećko Pejović, i treneri Dragan Donević i Boban Marković.

Dakle, nije moglo biti govora o tome da sa 9 strelaca idu kao akreditovana lica i lični treneri, od kojih je jedan bio i Goran Maksimović, kao lični trener strelca Ivane Anđušić-Maksimović u disciplini žene-puška. Ove okolnosti su njemu dobro poznate obzirom da je stalno zaposleni stručni saradnik u Streljačkom savezu Srbije i član Stručne komisije SSS. Potrebno je naglasiti da kao akreditovana lica na OI mogu da idu i funkcionišu kao službena lica reprezentacije samo ona lica koja imaju akreditaciju nacionalnog Olimpijskog komiteta. Savez nije raspolagao posebnim akreditacijama ili sredstvima za OI osim onih koje je za te potrebe dobijao preko OKS, a opredeljenje rukovodstva Saveza je da se bez jasnih unapred utvrđenih kriterijuma, suprotno finansijskom planu i nameni, sredstva ne troše. U tom trenutku nije bilo prihvatljivo ni moguće žrtvovati već pripremljenu programsku aktivnost Saveza, kao što su nacionalna takmičenja ili održavanje kampa perspektivnih mladih strelaca Srbije koji se održavao 1-8.08.2016. godine u Karatašu, kako bi bilo koji lični trener turistički putovao u Rio o trošku Saveza.

Streljačka reprezentacija je na primeren način ispraćena na OI i dočekana na aerodromu, kada su upravo u znak poštovanja za sportsku borbu i napore koje su učinili, reprezentativce na aerodromu dočekali i predsednik Saveza i generalni sekretar.

Učinak streljačke reprezentacije na OI Rio 2016, koji nije ispunio naša očekivanja, biće predmet stručne analize i izveštaj sa OI će biti posebna tačka dnevnog reda sednice UO SSS koja je planirana za kraj septembra 2016. godine, a o zaključcima će javnost biti obaveštena.

Strelac Ivana Anđušić Maksimović je zbog svojih sportskih i ostalih kvaliteta cenjena i u svemu uvažena od strane rukovodstva i radnika Saveza, te je zbog toga upravo rukodstvo Saveza predložilo nju za barjaktara nacionalnog tima Srbije na otvaranju OI Rio 2016 što je OKS prihvatio. Takođe, gospodin Goran Maksimović je kao cenjeni sportista i lični trener Ivane Anđušić-Maksimović u celokupnom pripremnom periodu, radi odlaska na brojna takmičenja i pripreme van zemlje, bio oslobođen svih radnih obaveza koje bi imao kao stalno zaposleni i plaćeni stručni saradnik u SSS. U svetlu ovih činjenica navodi gospodina Gorana Maksimovića o nekakvom ponižavanju i nepoštovanju Ivane ili njega od strane rukovodstva Saveza ne zaslužuju komentar i ne doprinose napretku streljačkog sporta.

Svi strelci i treneri će prilikom izrade analize nastupa na OI u Riu koja sledi u Streljačkom savezu Srbije, kao njihovoj matičnoj organizaciji, imati priliku da iznesu svoje mišljenje i ocene, tako da je nejasno zašto gospodin Goran Maksimović nalazi da je potrebno da to prvo učini putem otvorenog pisma, sporne sadržine, upućenog medijima.

Streljački savez Srbije i ovom prilikom čestita svim našim sportistima na dostojanstvu i požrtvovanju koje su iskazali pod zastavom Srbije na proteklim OI, a posebno čestita svim osvajačima medalja
" navodi se u saopštenju predsednika Streljačkog saveza Srbije.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke