Trener odbojkašica SAD: "Poraz od Srbije duboko boli"

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.08.2016.
01:16
Izvor: Sportske.net

Ni bodrenje s klupe nije pomoglo odlučnim Amerikankama da se večeras u Rio de Žaneiru svom snagom izbore u petom setu protiv Srbije, zamalo izgubivši šansu da se bore za zlatnu medalju zbog koje su se mnoge i vratile u reprezentaciju SAD u još jedan olimp

Povezane vesti

Igračice Srbije povikale su trijumfalno ple najveće pobede u svojoj istoriji, stigavši do finala u Riju posle pobede sa 20-25, 25-17, 25-21, 16-25, 15-13 protiv prvoplasiranih Amerikanki.

"Taj poraz baš sada je duboko razočaranje. Seče nas duboko. To je vrlo bolno, ali i to je u redu", rekao je trener SAD Karč Kiralj. "Kada ti je toliko stalo, biće. Svarićemo to, neko vreme ćemo žaliti. Došli smo se da obavimo težak posao za SAD i vratićemo se jači da se kroz 48 sati borimo za bronzanu medalju".

Kiralj je menjao sastav na terenu, ali Srbija je stalno napadala, zabijala lopte, skakala u blokove i servirala s preciznošću.

Amerikanke su vodile sa 12-10 u petom setu kada je Karsta Lou servirala u mrežu, a onda Milena Rašić odgovorila asom i srednji bloker Rejčel Adams takođe poslala servis u mrežu.

"To je neverovatno. Nema reči da se zaista opiše taj osećaj", kaže Tijana Malešević. "Mislim da nam je potrebno više vremena da shvatimo šta smo uradile, borile smo se srcem. Dale smo sve što smo mogle, sve što znamo, sve svaka igračica, osoblje, treneri. Uspele smo. Ovo je istorija. Mi smo napisale istoriju za Srbiju, za Odbojkaški saveza za svet".

Amerikanke su izbačene iz borbe za titulu, a dvostruki, aktuelni olimpijski šampion Brazil je izbačen u zapanjujućih pet setova protiv Kine u četvrtfinalu. To znači da će se Srbija suočiti ili s mladim kineskim timom koji vodi Amerikanka, trener Dženi Lang Ping, ili sa iznenadjujućom Holandijom. Holanđani su se vratili na Olimpijske igre posle 20 godina.

Ta dva tima su napredovala iz preliminarnih borbi sa SAD i Srbijom koja je prošle nedelje izgubila u četiri seta od Amerikanki.

Ali, šestorangirane Srpkinje su i ranije iznenađivale SAD na velikoj sceni pobedom u pet setova pre godinu dana na Svetskom kupu u Japanu, i šaljući Amerikanke u ponovni krug kvalifikacija u Linkolnu, u Nebraski, januara ove godine.

"Naš tim ima izvanrednu kulturu i dinamiku. Ovde smo jedna za drugu", rekla Džordan Larson. "To će se pokazati i to će nas nositi".

Plan Kiralja se ne menja zlato je sada izmaklo, ali biće ga jednog dana.

"To je jedino što želimo da postignemo, a to se neće desiti ovog meseca," rekao je Kiralj. "Ne znam da li će se to desiti kroz četiri godine ili kroz 52 godine od sada, ali naš posao je da olimpijske zlatne medalje jednom bude, za istoriju SAD. Borba se nastavlja".

Ne propustite