Trojke davale život Špancima, Australiji odškrinuta vrata četvrtfinala, biće teško evropske šampione

Autor: Nemanja Janošev
subota 27.07.2024.
12:58
Izvor: Sportske.net

"Kenguri" preskočili Špance

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Australije savladala je Španiju rezultatom 92:80 u prvom kolu grupe "A" Olimpijskih igara.

Australijanci su došli po medalju i to je jasno, ali su protiv Španaca pokazali dosta oscilacija, posebno kada je van parketa bio njihov superstar Džoš Gidi koji je jako ušao u ovaj duel pomogavši "kengurima" da sigurno otvore premijerni meč košarkaškog turnira. Već sredinom prve deonice bilo je "+11" za Australiju koja je praktično sve pogađala za razliku od Španije. 

Nakon dvocifrene prednosti, Australijanci su počeli da osciliraju i ekipa Serđa Skarijola je sve vreme bila aktivna, ponajviše zahvaljujući šutu spolja, odnosno Serhiju Ljulju i Santiju Aldami koji su uzimali odgovornost na sebe i uglavnom pogađali.

Tako je posle tri minuta u drugom poluvremenu, posle trojke Aleksa Abrinesa Španija prišla na poen zaostatka (54:53), a onda je Abrines još jednom odapeo i preokrenuo rezultat čime su Španci prvi put poveli na meču. Prvi i poslednji.

Jesu pokušavali Španci da se vrate u nekoliko navrata, ali Australija je svaki put imala odgovor. Poslednji je stigao na oko minut do kraja kada je bilo šest poena razlike posle trojke Aldame, da bi na suprotnoj strani odgovorio Peti Mils i stavio tačku na meč.

Džok Lendejl je imao 20 poena, Peti Mils 19, a Džoš Gidi 17 za Australiju. Santi Aldama je ubacio 27 poena za Španiju (6/8 za tri). Ljulj je ubacio 17, uz pet postignutih trojki. Ukupno 12 su ih pogodili Španci, a njih dvojica 11.

Evropski šampioni Španci sada imaju meč sa Grčkom, a potom i Kanadom i imaće izuzetno težak zadatak da odu u nastavak takmičenja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke