Ukrajina zabranila učešće svojim ekipama u takmičenjima sa Rusima i Belorusima, Bah ističe licemerje

Autor: Ivan Cvetković
petak 14.04.2023.
16:15
Izvor: Sportske.net

Ukrajina je zabranila danas svojim ekipama da učestvuju u takmičenjima u svim sportovima u kojima se takmiče Rusija i Belorusija.

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Povezane vesti

Odluka Ministarstva sporta, koju su kritikovali pojedini ukrajinski sportisti, usledila je nakon što je Međunarodni olimpijski komitet naljutio Kijev, tako što je otvorio put sportistima iz Rusije i Belorusije da se takmiče kao neutralni uprkos ratu u Ukrajini, preneo je Skaj.

Ukrajinsko ministastvo sporta zabranilo je svojim sportskim ekipama da učestvuju u svim takmičenjima - olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim, ako u njima učestvuju Rusija i Belorusija.

MOK je prošlog meseca izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da se sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli da se vrate takmičenjima, a o uslovima će odlučivati same federacije.

Vlade Ukrajine, Poljske i Češke, kao i mnogih drugih zemalja, navele su da sportistima iz Rusije i Belorusije nije mestolice u sportu, a njih je zbog toga kritikovao predsednik MOK Tomas Bah.

"Žalosno je videti da neke vlade ne žele da poštuju većinu u okviru olimpijskog pokreta i sve zainteresovane strane, ni autonomiju sporta. Za žaljenje je što se ove vlade ne bave pitanjem dvostrukih standarda. Nismo videli nijedan komentar o njihovom stavu o učešću sportista iz zemalja 70 ratova i oružanih sukoba koji se odvijaju širom sveta", rekao je Bah.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke