Vanredno stanje u Tokiju, šta će biti sa Olimpijskim igrama?

Autor: Beta Beta
četvrtak 07.01.2021.
15:35
Izvor: Beta

Organizatori ne osećaju paniku.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su da će biti spremni da organizuju to takmičenje, uprkos tome što je danas proglašeno vanredno stanje u Tokiju i tri okolne provincije.

Zbog pandemije korona virusa Olimpijske igre u Tokiju, koje je trebalo da budu održane prošlog leta, pomerene su za godinu dana i počeće 23. jula, dok će  Paraolimpijske igre početi 24. avgusta.

Objavljujući odluku o uvođenju vanrednog stanja, premijer Japana Jošihide Suga rekao je da postoji "osećaj krize".

"Odluka o vanrednom stanju nudi priliku organizatorima da planiraju bezbedne Olimpijske igre ovog lega. U skladu sa tim nastavićemo sa neophodnim pripremama", navodi se u saopštenju organizatora, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tokio je u četvrtak prijavio novih 2.447 slučajeva zaraze, što je skok za 50 odsto u odnosu na dan ranije.Troškovi organizacije uvećani su za 2,8 milijarde dolara zbog mera prevencije širenja korona virusa.

baner

U anketi koju je prošlog meseca obavila japanska nacionalna televizija NHK od 1.200 ispitanika 63 odsto smatra da bi Igre trebalo ponovo odložiti ili otkazati.

"Medjunarodni olimpijski komitet ima puno poverenje u japanske vlasti i mere koje se preduzimaju. Zajedno sa našim japanskim partnerima, nastavljamo potpunu posvećenost bezbednim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama ovog leta", saopštio je MOK.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće oko 15.000 sportista, uz desetine hiljada zvaničnika, trenera, sudija, sponzora, medija i emitera.U Japanu je do sada od posledica korona virusa umrlo oko 3.500 ljudi.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke