Višestruki olimpijski šampion ostao bez mesta u reprezentaciji SAD!

Autor: Ivan Cvetković
subota 01.07.2023.
21:41
Izvor: Sportske.net

Višestruki olimpijski šampion američki plivač Kejleb Dresel nije uspeo da se izbori za mesto u reprezentaciji za predstojeće Svetsko prvenstvo u Fukuoki.

EPA-EFE/Tamas Kovacs
EPA-EFE/Tamas Kovacs

Povezane vesti

Dresel u dve discipline nije uspeo da se plasira u A finale, uključujući i današnje kvalifikacije u trci na 50 metara slobodnim stilom, pošto je zauzeo 22. mesto rezultatom 22,72 sekunde. Bio je 1,07 sekundi sporiji od Rajana Helda, koji je bio najbrži u kvalifikacijama.

To je bilo prvo takmičenje za 26-godišnjeg Dresela otkako je prošlog leta iznenada napustio sport.

"On je srećan, srećan je što pliva prvi put posle dužeg vremena. Znate da je srećan sportista brz sportista. Očigledno je da još nije brz, ali s obzirom na okolnosti u kojima je bio, popravlja rezultate", rekao je njegov trener Entoni Nesti.

Dresel je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio zlatne medalje u dve štafete 4 x 100 metara slobodno i mešovito, na 100 metara leptir, 50 i 100 metara slobodnim stilom, dok je na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojio dva zlata u dve štafete 4 x 100 metara slobodno i mešovito.

Višestruki je svetski šampion.

On je postao prvi plivač od sunarodnika Majkla Felpsa koji je osvojio sedam zlatnih medalja na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. godine, a dve godine kasnije osvojio je šest zlatnih i dve srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Gvandžou.

Posle osvajanja dva zlata i postavljanja drugog najboljeg rezultata u kvalifikacijama na 100 metara slobodno, Dresel se neočekivano povukao sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Budimpešti, rekavši da to čini iz zdravstvenih razloga.

"Kada takav sportista prolazi kroz neke probleme, to je velika, velika stvar, ne samo za njega, već i njegovu porodicu, za program, za američko plivanje. Takav sportista nosi mnogo na svojim leđima i želeo sam da sav taj teret odbaci. Trebalo mu je da se koncentriše na sebe", rekao je Nesti, ali nije precizirao o čemu se radilo.

Dresel se u bazen vratio krajem februara i postepeno se pripremao.

Ne očekuje se da će do avgusta vratiti takmičenjima.

Svetsko prvenstvo održaće se u Fukuoki od 14. do 30. jula.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke