Zanimljiv intervju Embida: "Ne osećam se kao Amerikanac, imamo star tim"

Autor: Mladen Heleta
nedelja 21.07.2024.
11:34
Izvor: Sportske.net

Ipak je izabrao Ameriku, ispred Kameruna i Francuske.

AP/Altaf Qadri
AP/Altaf Qadri

Povezane vesti

Od 1936. godine, kada je u Berlinu prvi put uvedena košarka kao olimpijski sport, Sjedinjene Američke Države samo četiri puta nisu osvojile zlato - 1972, 1988. i 2004. su poražene, a bojkotovale su Igre u Moskvi 1980. godine. 

"Drim-tim" i sada u Pariz stiže kao apsolutni favorit, ali je pitanje kakva će biti atmosfera nakon intervjua Džoela Embida za "Njujork tajms", ali i dramatičnog trijumfa sinoć protiv Južnog Sudana.

Centar Filadelfije je poručio da se ne oseća kao Amerikanac, te da Stiv Ker na raspolaganju ima star tim?!

"Ne, ne mogu da kažem da se osećam kao Amerikanac. Ja sam Kamerunac i tako se osećam. To će uvek biti tako. Tamo sam rođen, tamo sam odrastao, video borbu za preživljavanje. To je jedan od razloga što sam uspeo. Počeo sam da igram košarku sa 16 godina. Nije lako uspeti u današnje vreme kada tako kasno počneš da se baviš sportom, posebno zato što momci ovde u Americi počinju jako rano. Bilo je mnogo teško izboriti se, ali uspeo sam", rekao je Embid.

Objasnio jei zašto je odbio poziv reprezentacije Francuske.

"Bila je teška odluka. Mogao sam da igram za Kamerun, moju domovinu, zatim Francusku, gde imam puno rodbine, i za SAD, gde sam već 14 godina. Osetio sam da me Francuzi požuruju u odluci, a nisam hteo da prelomim tek tako. Ne dopada mi se odnos Francuske prema afričkim zemljama. Takođe, nije pomoglo to što su mi postavili ultimatum, dali su mi rok da presečem. Čuo sam za to preko društvenih mreža i začudio se. Onda sam razgovarao sa ljudima iz američkog Saveza. Rekli su mi da uzmem vremena koliko god mi je potrebno. Mnogo je lakše i lepše kada vas niko ne pritiska".

Iako je "drim-tim" apsolutni favorit, MVP NBA lige za sezonu 2022/2023. smatra da se zlato u Parizu ne podrazumeva.

"Definitivno imamo čudesan talenat, ali jednak talenat postoji i u drugim ekipama. Takođe, trebalo bi da razumete da je većina momaka u našem timu ostarila. Lebron danas nije isto što i Lebron pre nekoliko godina. Postoji ogromna razlika. Vidite i sami da atletski nije dominantan kao nekada. Imena na papiru mogu da zavaraju. Sve su to ljudi koji su napravili puno u svojim karijerama, ali sada su stari i nisu ono što su bili", podvukao je Embid.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke