Aleksija i drugarice - Katalonske nove gazdarice i kraljice večeras ulaze u istoriju!

Autor: Milovan Longinov
subota 21.05.2022.
12:50
Izvor: Sportske.net

Barsine heroine očarale i Španiju i Evropu.

EPA
EPA

Povezane vesti

Fudbalski klub Barselona jedan je od retkih koji može da se pohvali neverovatnim rezultatima svoje ženske ekipe, koji u ovim trenucima brane "čast Katalonije". Dok se Ćavijeva ekipa mučila na svim frontima i sezonu završila bez trofeja, igračice Barselone pomerice su sve granice i oborile mnoge rekorde. La Ligu su osvojile sa maksimalnih 90 bodova iz 30 mečeva uz impresivnu gol razliku 159:11 za četvrtu vezanu titulu prvakinja Španije!

Katalonke su u prošloj sezoni ispisale istoriju i u Evropi, jer su po prvi put osvojile Ligu šampiona. Barsine fudbalerke su u finalu, 16. maja prošle godine deklasirale Čelsi rezultatom 4:0 i sunovrat muške ekipe iskoristile da preuzmu ulogu "gazdarica" u gradu i na "Kamp nou". Đoan Laporta je na početku svog drugog mandata najavio istorijski poduhvat kada je u pitanju ženski tim i dato obećanje ispunio je - 30. marta 2022. godine na "Kamp nou" prisustvovalo je 91,553 navijača, što je apsolutni rekord po poseti jednog ženskog fudbalskog kluba. Katalonke su u četvrtfinalu Lige šampiona razbile najveće rivalke, Real Madrid, rezultatom 5:2 i ukupnim 8:3 izborile plasman u polufinale.

Koliko su navijači Barselone zavoleli svoj ženski tim potvrdili su obaranjem istog rekorda samo tri nedelje kasnije. U polufinalu Lige šampiona Barselonu je bodrilo 91,648 navijača u pobedi nad Volfsburgom rezultatom 5:1 i istorija je ponovo ispisana.

Barsinu dominaciju u prošloj sezoni potvrdio je još jedan trenutak za istoriju - kapitenka Aleksija Puteljas je osvojila "Zlatnu loptu", postala je najbolja igračica sveta, ali to nije sve. Aleksija je na neki čudesan i neverovatan način postala idol Katalonije, nešto što je do tada bio možda samo - Leo Mesi. Aleksija je rodom iz malenog katalonskog mesta Moljet de Valje. Kao devojčica, redovno je u pratnji svoje porodice išla na utakmice, mini busom, koji je organizovano vozio na "Kamp nou".

Kao igračica, u Barsu je prvi put došla kao 11-godišnjakinja, ali je put do prvog tima morala da pronađe preko Espanjola i Levantea, u kojima je prošla kadetske dane. Potom je došla 2012. godina, koja je zauvek promenila Aleksiju. Samo dve nedelje pre početka juniorske Lige šampiona, preminuo je njen otac Haime, strastveni navijač Barselone, koji je i Aleksiji usadio ljubav ka fudbalu i bordo-plavoj boji. Aleksija je od tada, poput Lea Mesija, svaki gol proslavila podižući pogled i ruke ka nebu, svaki je posvetila svom ocu. A postigla ih je čak 157, iako igra kao centralni vezni. Oborila je gotovo sve rekorde, preostalo joj je još samo da prestigne čuvenu Ženifer Ermoso po broju mečeva u dresu Barselone.

"Kao mala maštala sam da zaigram na "Kamp nou" i moj san se ostvario. Ali, ne onog trenutka kada smo prvi put igrale pred našim navijačima na "Kamp nou", već kada smo u očima dečaka i devojčica videle da nas gledaju istim očima kao što sam ja gledala svoje heroje Ronaldinja, Rivalda. Ti pogledi su ono što ću zauvek pamtiti u karijeri. Uspeli smo da osvojimo srca dece iz Katalonije i da porodice dovedemo na "Kamp nou", kao ženski fudbalski tim", ispričala je Aleksija. 

Ženski tim Barselone ove subote sastaće se u novom finalu Lige šampiona protiv sigurno najvećeg ženskog fudbalskog kluba u istoriji - Liona. Fudbalerke Liona imaju rekordnih sedam titula prvaka Evrope, i to u periodu od 2011. do 2020. Verovali ili ne, od toga su vezale čak pet od sezone 2015/16 do 2019/20.

Nema dileme da je ovo verovatno najbolje moguće finale kada je ženski fudbal u pitanju i zato tipujemo na veliki broj golova, jer Barsa i Lion ni ne umeju drugačije.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke