Australijski atletičar Bol oslobođen optužbi za doping

Autor: Filip Rodic
utorak 01.08.2023.
15:45
Izvor: Sportske.net

Kraj sage.

EPA/DEAN LEWINS
EPA/DEAN LEWINS

Povezane vesti

Australijski atletičar Piter Bol oslobođen je optužbi za doping, šest meseci pošto je pao na doping testu.

Bol, koji se probio na veliku scenu osvajanjem četvrtog mesta u trci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, bio je pozitivan na zabranjenu supstancu EPO, na testiranju obavljenom u januaru.

Posle duge istrage, australijske sportske vlasti saopštile su da je na novom testiranju uzorak bio negativan, preneo je Bi-Si-Si (BBC).

Slučaj 29-godišnjeg atletičara naveo je Svetsku antidoping agenciju da preispita svoju prasku testiranja na doping krvi EPO.

"Oslobođen sam krivice. Bio je lažno pozitivan, kao što sam uvek govorio", rekao je Bol i dodao da mu se san ostvario kada je ceo slučaj završen.

On je nedavno rekao da su navodi da je varalica preokrenuli njegov život i da su uništili njegov sportski zamajac.

Bol je bio privremeno suspendovan od januara i ceo proces trebalo je da ostane poverljiv, ali su informacije došle do medija. Na novom testiranju u februaru rezultat je bio "atipičan", što znači da nije bio ni negativan ni pozitivan.

S obzirom na to da je retkost da se dva uzorka ne poklapaju, njemu je ukinuta suspenzija, ali su australijske sportske vlasti nastavile istragu. Posle istrage utvrđeno je da je "dalja analiza dovela do različitih stručnih mišljenja" o prvobitnom uzorku, ali da je na kraju test prijavljen kao negativan, zbog čega je australijska Jedinica za integritet zatvorila slučaj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke