Avanture putovanja olimpijske baklje

Autor: Milovan Longinov
sreda 08.05.2024.
15:45
Izvor: Sportske.net

Zanimljiva priča.

 EPA-EFE/WU HONG
EPA-EFE/WU HONG

Povezane vesti

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Agencija Frans pres prenela je nekoliko peripetija i zanimljivosti putovanja plamena.

Studentska šala ili briljantna prevara, najupečatljiviji incident datira iz 1956. Te godine, mladi australijski student, Beri Larkin (Barry), uspeo je sve da prevari bakljom ručne izrade, u kojoj je goreo donji veš.

Neverovatnim spletom okolnosti, Larkin, koji je planirao lažnu motorizovanu pratnju, našao se i okružen pravom policijom kada je počeo da trči sa lažnom baklom, uz klicanje prisutnih. Svi su ga pratili do gradske skupštine u Sidneju.

Na vrhu stepenica, tadašnji gradonačelnik primio je baklju iz ruke Larkina.
Prevara je otkrivena pošto je Larkin neumesno upadao u reč gradonačelniku koji tada držao govor.

Jedna od očekivanih simboličnih slika predaje baklje sa plamenom u Rio de Žaneiru 2016 pretvorila se u fijasko. Tokom jedne od etapa kroz amazonsku prašumu, plamen je trebalo da pozdravi Džuma, 17-godišnja ženka jaguara, simbol ugrožene vrste u brazilskoj šumi.

Nažalost, tokom svog putovanja do odredišta "pozdravljavljanja bakle" Džuma je pobegla. Ni četiri strelice za smirenje nisu bile dovoljne da je zaustave. Životinja je pokušala da napadne svog dresera, tako su brazilski vojnici bili primorani da je ubiju.

Paljenje plamena je takođe bio kroz istoriju povod za nezaboravni slike, ali stvari ponekad nisu išle kako je planirano.

Tako je u Seulu 1988. pušteno nekoliko desetina belih golubova, ali su se mnoge ptice iz nepoznatih razloga približile plamenu i neke su uginule pred očima publike.

Protesti pred ili tokom Olimpijskih igara su česta pojava. Branioci tibetanskog pitanja su 2008. godine iskoristili Igre u Pekingu da demonstriraju tokom celog putovanja baklje oko sveta. U Parizu je baklja čak završila svoje putovanje u gradskom autobusu zbog sukoba između policije i demonstranata.

Tokom putovanja do Sidneja 2000. godine, olimpijsku baklju sa plamenom je pokušao da ugasi jedan srednjoškolac aparatom za gašenje požara.

Tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju, olimpijske baklje, koje je proizveo ruski proizvođač raketa, gasile su se nekoliko puta, pre nego što su ih pripadnici tajne službe diskretno ponovo palili.

Putovanje baklje je 2020. bilo zaustavljeno zbog epidemije korona virusa.
Baklja je stigla 19. marta 2020. u Tokio, a nastavila je svoje putovanje tek 25. marta 2021. Baklja je godinu dana ostala u Olimpijskom muzeju u Tokiju. Tokom njenog putovanja do Olimpijskog stadiona, nekoliko gledalaca sa maskama na licu je zamoljeno da ne aplaudiraju zbog straha od širenja virusa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke