Bitka za četvrtfinale – Momir Ilić ruši šampiona?

Autor: Lazar Nikolić
sreda 06.03.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Poslednje kolo LŠ – Svi gledaju ka Mađarskoj

EPA-EFE/Szymon Labinski
EPA-EFE/Szymon Labinski

Povezane vesti

Ligaški deo sezone u rukometnoj Ligi šampiona se polako privodi kraju, a u sredu i četvrtak ćemo saznati konačan plasman po grupama, četvrtfinaliste, parove plej-ofa, ali i ko sve završava takmičenje.

Poslednje, četrnaesto kolo će nam dati odgovor na ta pitanja, a u centru pažnje biće duel u Mađarskoj, između domaćeg Telekom Vesprema i nemačkog Magdeburga koji je aktuelni šampion Evrope. To će ujedno biti i derbi 14. kola, a pomenute ekipe će u direktnom duelu odlučivati ko će odmah u četvrtfinale, a ko će morati da do najboljih osam ide dužim putem, kroz plej-of, odnosno kroz baraž za ulazak među osam najboljih.

Vesprem i Magdeburg se takmiče u Grupi B, gde je uoči poslednjeg kola nemački tim drugoplasirani sa dva boda više od Vesprema. Prema pravilima, po dve prvoplasirane ekipe iz obe grupe izboriće direktan plasman u četvrtfinale, a ekipe plasirane od trećeg do šestog mesta u svojim grupama obezbediće plasman u plej-of. Situacija uoči derbija u Mađarskoj je jednostavna - Vesprem mora da pobedi da bi direktno prošao u četvrtfinale, nebitno kojom razlikom, a bilo kojim drugim rezultatom Magdeburg ide u četvrtfinale.

Nemački tim je u boljoj formi, nalazi se u dužoj seriji pobeda, a u prošlom kolu je na svom terenu savladao i prvoplasiranu Barselonu. S druge strane, Vesprem je u prvom delu sezone pokazao da ima kvalitet da savlada aktuelnog šampiona Evrope i u tom septembarskom duelu tim našeg trenera Momira Ilića je kao gost bio bolji od Magdeburga rezultatom 33:28, kada su Kasado i Fabregas postigli po šest golova. Uz trenera Ilića, član Vesprema je i naš aktuelni reprezentativac Dragan Pešmalbek koji je u tom trijumfu u Magdeburgu doprineo sa dva pogotka.

Najubojitiji rukometaš Magdeburga od početka sezone je Islanđanin Omar Ingi Magnuson, desni bek koji je do sada postigao 70 golova u 13 odigranih kola Lige šampiona. Najbolji strelac Vesprema je francuski reprezentativac Nedim Remili sa 66 golova, s tim da je u odnosu na Magnusona imao čak 22 pokušaja više, pa mu je procenat realizacije znatno slabiji.

Zanimljivo je da su i prošle sezone Magdeburg i Vesprem takođe bili direktni rivali za drugo mesto u grupi (tada je Pari Sen Žermen bio prvi), a na kraju je direktno u četvrtfinale otišao Magdeburg, dok je Vesprem morao u plej-in kao trećeplasirani u grupi. Ovoga puta dajemo blagu prednost Ilićevom timu koji će imati veliku podršku svojih navijača.

Postoji i mogućnost da u slučaju poraza Barselone od Monpeljea i pobede Vesprema nad Magdeburgom, tri prvoplasirane ekipe imaju po 22 boda, pa se postavlja pitanje ko bi tada prošao dalje. U tom slučaju, Vesprem bi kao pobednik grupe i Barsa kao drugoplasirani tim otišli u četvrtfinale, a Magdeburg bi bio treći i morao bi u plej-of.

Inače, Monpelje ima imperativ pobede u Barseloni ako želi da zadrži četvrto mesto pred plej-of, jer petoplasirani GOG iz Danske ima samo bod manje i u poslednjem kolu gostuje slabašnoj ekipi Celja koja ima svih 13 poraza.

Šta će se još rešavati u 14. kolu?

Još jedna viza za plej-of, konkurenti su Visla Plok i Porto, koji se bore za šesto mesto u Grupi B, kao i konačan plasman po grupama, na osnovu kog će se odrediti ko se sa kim sastaje u nokaut fazi takmičenja.

Visla i Porto će u direktnom duelu u poslednjem kolu odlučiti ko ide u plej-of, a ko će završiti svoje ovosezonsko učešće u Ligi šampiona. Visla ima bod više i prednost domaćeg terena u odnosu na Porto, odgovara joj i remi i bliža je plej-ofu, mada je portugalski tim u prvom delu sezone na svom terenu ostvario minimalnu pobedu. Ipak, Visla je sada u boljoj formi i bilo bi iznenađenje ako ne prođe dalje.

U Grupi A je situacija nešto jasnija. Kil i Alborg su već u četvrtfinalu, samo je pitanje da li će Kil zadržati prvo mesto. Da bi to osigurao, treba mu bar bod protiv petoplasiranog Zagreba. Alborg dočekuje ekipu Kjelcea koja je trenutno četvrtoplasirana, ali ima isti broj bodova kao i PSŽ na trećem mestu. Parižani imaju nešto lakši posao, dočekaće šestoplasirani Seged i za očekivati je da potvrde treće mesto u grupi, jer imaju bolji međusobni skor od Kjelcea.

Prema pravilima, u plej-ofu se ukrštaju treći i četvrti iz Grupe A sa petim i šestim iz Grupe B i obrnuto. Još nijedan od tih parova nije potvrđen, pa će skoro svaka utakmica na svoj način imati takmičarski značaj, izuzev duela dve poslednjeplasirane ekipe iz Grupe A, Kolstada i Pelistera koji će igrati za čast.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke