EURO - Francuska skinula "krunu" Šveđanima, Prandijev gol pamtiće se dok je rukometa!

Autor: Lazar Nikolić
petak 26.01.2024.
19:42
Izvor: Sportske.net

Olimpijski šampion slavio nakon produžetaka.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Rukometaši Francuske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva.

Francuzi su posle ogromne drame i produžetaka savladali aktuelnog prvaka Evrope Švedsku sa 34:30 (17:11, 10:16), tako da ćemo dobiti novog ruokometnog vlada "Starog kontineta".

Švedska je bila pred vratima finala, a onda je Eloim Prandi pogodio za izjednačenje iz "nemoguće" pozicije, odveo meč u produžetke, gde su Francuzi dominatno stigli do trijumfa.

Ugo Deska je bio najbolji strelac kod Francuza sa osam golova, pogodak više za Švedsku postigao je Feliks Klar.

U prvom poluvremenu dominirala je Francuska. Sjajni bekovi olimpijskog šampiona lako su pronalazili put do gola Švedske, a pogotkom desnog krila Janika Lena Francuzi su u 25. minutu poveli sa velikih 13:6.

Ipak, nije se predala Švedska. Aktuelni šampion Evrope zaigrao je drastično bolje u nastavku. Razbranio se iskusni golman Andreas Palička, dok je u napadu blistao bek Feliks Klar. 

Uspeli su Šveđani da izjednače posle samo deset minuta u drugom poluvremenu (18:18). Francuski golman Samir Belasen za razliku od prvog dela u nastavku nije mogao gotovo ništa da odbrani, a Šveđani pogotkom fantastičnog Klara konačno preokrenuli na 23:22.

Ušlo se u neizvesnu završnicu u kojoj su Šveđani čuvali vođstvo sve do poslednje sekunde. Gotfridson je izgubio loptu, a Francuska imala deveterac za izjednačenje. Loptu je u beznađu uzeo Eloim Prandi i postigao gol koji će ući u istoriju rukometa, tako odveo meč u produćetke.

Od ovog šoka Francuska nije mogla da se oporavi u dodatnih deset minuta, pa su Francuzi otšili u finale.

U drugom polufinalu sastaju se Nemačka i Danska od 20.30 sati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke