Hvala ti za košarku, Deki - Od Beovuka, preko Partizana, do najsjajnijeg NBA

Autor: Sportske Net
sreda 17.01.2024.
20:45
Izvor: Sportske.net

Najtužnije vesti.

bcmegabasket.net
bcmegabasket.net

Povezane vesti

U sredu, 17. januara preminuo je srpski košarkaš i trener Dejan Milojević, koji je ostavio neizbrisiv trag u igri pod obručima. 

Ponikao je na parketima KK Taš, a na nagovor Miše Lakića 1994. godine mladi Milojević je došao u jednu od najpoznatijih prestoničkih škola košarke Beovuk.

Posle osvajanja zlata na Evropskom prvenstvu za mlade, 1998. Dejan odlazi u redove FMP-a sa kojim je potpisao prvi profesionalni ugovor. 

Posle dve godine, Milojević prelazi u podgoričku Budućnost sa kojom je osvojio duplu kruna u sezoni 2000/01, i debitovao u Evroligi.

Godine 2004. je prešao u Partizan i postao najbolji igrač NLB lige, nekoliko puta je bio najkorisniji igrač kola u Evroligi.

Sa Partizanom je osvojio dve titule prvaka Srbije i Crne Gore. Izabran je za najboljeg igrača Jadranske lige i za najboljeg igrača SCG u sezoni 2003/04.

Odlazi u insotranstvo posle crno-belog dresa, u Valensiju gde provodi dve sezone. U sezoni 2008/2009. je kratko se zadržao u Galatasaraju. Iste godine vratio se u Partizan gde je zbog problema sa kolenom završio karijeru.

Sa seniorskom reprezentacijom SR Jugoslavije, osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj. Nastupao je i na Euru 2005. u Srbiji i Crnoj Gori.

U oktobru 2012. započeo je svoju trenersku karijeru kada je nakon odlaska dotadašnjeg trenera Vlade Vukoičića u Crvenu zvezdu, postao je prvi trener Mege, gde je praktično "isklesao" Nikolu Jokića. Nije samo Jokić, tu su bili i Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Ivica Zubac, Rade Zagorac, Vlatko Čančar, Ognjen Jaramaz, Marko Simonović, Timote Luvavu-Kabaro, Alfa Kaba, Goga Bitadze…

U Megi se najduže zadržao, osam godina, uz osvojen Kup Radivoja Koraća 2016. godine, za koji je istakao da mu je najlepši momenat u karijeri.

Odatle je otišao u NBA ligu i tamo nastavio da se usavršava na košarkašim kampovima. Od oktobra 2021. godine je bio član stručnog štaba Golden Stejt Voriorsa, gde je asistirao Stivu Keru, usko specijalizovan za rad sa centrima.

Godine 2022. sa "ratnicima" je osvojio i šampionski prsten.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke