Italijansko-poljska dominacija evropskom odbojkom

Autor: Lazar Nikolić
utorak 10.01.2023.
14:45
Izvor: Sportske.net

Vojvodina u potrazi za senzacijom.

Povezane vesti

U polufinalu prošlosezonske odbojkaške Lige šampiona imali smo zanimljivu situaciju. Među četiri najbolje ekipe u Evropi našla su se po dva italijanska i poljska predstavnika, i u međusobnim suretima odlučivala o finalistima. U italijanskom polufinalu Trentino je porazio Peruđu, dok je Zaksa u poljskom derbiju eliminisala Jastržebski i izborila priliku da brani evropsku titulu, što joj je i pošlo za rukom nakon ubedljive pobede u finalu nad Trentinom.

Naravno, baš kao i u drugim sportovima, ruskih timova od sredine prošle sezone nema, tako su italijanski i poljski klubovi ostali bez najvećih rivala u borbi za evropsku krunu.

Ove sezone nastavljena je apsolutna dominacija Italijana i Poljaka. U novom formatu Lige šampiona učestvuju 20 timova, podeljenih u pet grupa, a u svakoj od njih posle četiri odigrane utakmice vodi ekipa iz jedne od ove dve odbojkaške velesile.

Lider grupe A je Jastržebski, rival u poljskoj ligi Varta na čelu je grupe B, dok su prve pozicije u grupama C, D i E rezervisane za Italijane, Lube, Trentino i Peruđu.  Zanimljivo, dvostruki uzastopni šampion Evrope Zaksa nije na pol poziciji u svojoj grupi, branilac titule nije imao sreće na žrebu koji ga je spojio sa prošlogodišnjim rivalom u finalu Trentinom, koji se na startu ove sezone revanširao za poraz u borbi za titulu i slavio sa 3:1, ostavivši poljski tim iza sebe posle prva četiri kola u grupi D.

„Čast“ ostatka kontinenta odbranio je Berlin koji je naneo jedini poraz nekoj od ekipa iz Poljske i Italije. Nemački predstavnik savladao je poljsku Vartu u trećem kolu grupe B, i to kao gost sa 3:1.

Što se srpskog predstavnika u eliti tiče, novosadska Vojvodina je u grupi A zajedno sa Jastržebskim, nemačkim Fridrihshafenom i Monpeljeom. Novosađani nakon četiri odigrane utakmice imaju jedan trijumf i tri poraza. Šanse da naš šampion izbori plasman u narednu rundu su minimalne, ali će u poslednje dve utakmice ekipa koju sa klupe predvodi proslavljeni Slobodan Boškan pokušati da dodatno popravi utisak i osovji još koji bod.

Belo-crveni su jedinu pobedu u dosadašnjem delu takmičenja ostvarili protiv Monpeljea, bilo je 3:1 u Novom Sadu. Nemački Fridrihshafen dozvolio je srpskom šampionu samo jedan set u dva meča, a snažni Jastržebski na svom terenu ostavio Boškanov tim bez ikakve šanse u pobedi od 3:0.

U sredu od 18 sati u „Spensu“ očekuje nas pravi odbojkaški spektakl. Lider grupe A i jedan od najboljih timova u Evropi Jastržebski dolazi u Novi Sad na megdan Vojvodini. Biće to prilika da svi ljubitelji odbojke vide vrhunske igrače kakvi su francuski reprezentativci Benžamen Tonjuti, Stefan Boje i Trevor Kleveno. Uzeti makar set Jastržebskom bio bi veliki podsticaj Boškanovoj ekipi za nastavak sezone, a pobeda bi značila pravu senzaciju.

Što se ostalih utakmica u petom kolu grupne faze Lige šampiona tiče, najzanimljivije trebalo bi da bude u Ljubljani gde domaći ACH za koji nastupaju dvojica srpskih reprezentativaca Vuk Todorović i Nemanja Mašulović dočekuje lidera grupe E Peruđu koju sa klupe predvodi legendarni italijanski stručnjak Andrea Anastazi.

U grupi B lider Varta gostuje turskom Halkbanku u Ankari, a van svog terena u petom kolu grupne faze nastupiće i vodeći timovi u grupama C i D. Lube putuje u Lisabon gde ga očekuje duel sa Benfikom, dok će Trentino u Belgiji protiv Menena tražiti priliku da upiše nove bodove.

Kompletnu ponudu odbojkaške Lige šampiona u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke