Kako je Katar "kupio" rukometnu slavu

Autor: Mladen Heleta
utorak 17.01.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

U susret meču koji Srbija prosto mora da dobije.

EPA-EFE/Zbigniew Meissner
EPA-EFE/Zbigniew Meissner

Povezane vesti

Rukometaši Srbije u utorak od 20.30 sati igraju protiv Katara utakmicu poslednjeg kola prve faze Svetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj.

Nemačka na čelu tabele u grupi E, koja se igra u poljskim Katovicama, ima maksimalna četiri boda iz dva kola, Srbija i Katar imaju po dva boda, a poslednji Alžir je bez bodova i već je eliminisan.

S obzirom da će tri prvoplasirane ekipe iz svake grupe proći dalje, jasno je da je Srbija obezbedila plasman u drugu fazu takmičenja, jer je u prvom kolu bila bolja od Alžira, ali će bez obzira na to, meč trećeg kola protiv Katara biti od ogromnog značaja zbog prenošenja bodova u novu grupu, koja će biti formirana od po tri prvoplasirane selekcije iz grupa E i F.

Praktično je već sada poznata i većina učesnika u toj novoj grupi. Iz grupe E to će biti Srbija, Nemačka i Katar, a iz grupe F Norveška i Holandija, a poslednje kolo odlučiće da li će im se pridružiti Argentina ili Severna Makedonija koje će o tome odlučivati u međusobnom duelu.

Iz te novoformirane grupe će se dve najbolje ekipe plasirati u četvrtfinale i to je činjenica koja meč između Srbije i Katara stavlja u rang eliminacionog. Samo će eventualni pobednik sačuvati realne šanse da se kroz sledeću grupu i tri utakmice domogne četvrtfinala. Srbiju poraz od Nemačke može skupo da košta u tom poduhvatu, Norveška je moćna selekcija, jaka je i Holandija, a da bi se protiv njih bilo šta odlučivalo potrebno je najpre pobediti Katarce, tačnije "legiju stranaca" koja predstavlja ovu zemlju.

Gačević, Lepenica, Memišević, Suljaković, Kapo… To su glavni igrači Katara, a po prezimenima se da zaključiti da sa Katarom nemaju ama baš nikakve veze. Katar je opasan tim, imaju taj "balkanski šmek", dobro su vođeni, dobro su plaćeni i treba ih shvatiti najozbiljnije.

A šta će nam veće upozorenje od toga da igramo protiv vicešampiona sveta iz 2015. godine.

Upravo je na tom Svetskom prvenstvu, koje je pre osam godina održano baš u Kataru, i počeo rukometni uspon ove zemlje, "poguran" sa mnogo novca.

A Katar baš sve rešava novcem. Predivne rukometne hale su te 2015. godine uglavnom bile prazne, jer Katarci nisu poznavali rukomet, ali domaćini su se pobrinuli da njihova selekcija ima svoje navijače i da dvorane budu pune kada oni igraju. Način? Jednostavno su platili ljudima da navijaju. Tako je izabrano 60 najglasnijih Španaca, poznavalaca rukometa iz ASOBAL lige, koji su vodili navijanje u Kataru i usput učili domaće stanovništvo rukometu. Dobili su ponudu koju nisu mogli da odbiju. Sve im je bilo plaćeno na dvonedeljnom izletu u ovoj bogatoj zemlji, a jedini zadatak im je bio da navijaju za Katar. Bilo im je dopušteno da navijaju i za Španiju, ali ne i na meču sa domaćinom, s obzirom da su po ugovoru morali da bodre Katar.

Što se tiče reprezentacije koju su Katarci pripemili da se svetu kao domaćini predstave u najboljem mogućem svetlu, i tu je takođe novac nadoknadio sve rupe u kvalitetu. Predvodili su ih sjajni golman Danijel Šarić, te Žarko Marković, Eldar Memišević, Zoran Stojanović, kao i Rafael Kapo, Borha Vidal i Bertran Roin, sve sami uvezeni reprezentativci. Bez njih bi Katar bio ispodprosečna ekipa, a sa njima i uz više nego domaćinsko suđenje, koje u rukometu može puno toga da odluči, je igrao finale i osvojio istorijsku srebrnu medalju.

U grupi su Katarci bili drugi sa četiri pobede nad Slovenijom, Brazilom, Belorusijom i Čileom, te sa jednim porazom od Španije, kada im nisu pomogli ni "španski" navijači.

U osmini finala su izbacili Austriju, u četvrtfinalu Nemačku, a u polufinalu je pala Poljska sa 31:29. U finalu su mučili moćnu Francusku, ali bilo bi previše da su postali svetski prvaci. Izgubili su sa 25:22 i od tada se etablirali kao ozbiljna rukometna ekipa koja izaziva respekt i na koju mora da se računa na velikim takmičenjima.

Teško da će ikad uspeti da ponove 2015. godinu, neće doći ni blizu, ali mogu da zagorčaju život ako se ne shvate onako kako treba.

Kao što ste gore mogli da vidite i u današnjem timu ima igrača koji su osvajači svetskog srebra, imaju puno iskustva i Srbiju čeka težak, ali ne i nemoguć posao u pokušaju da ostvari trijumf i ostane u realnoj borbi na ovom turniru.

AdmiralBet daje kvotu 1.33 na čistu pobedu Srbije protiv Katara. Kvota da će trijumf Srbije biti izražen sa četiri ili više golova razlike je 1.97.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke