Kenijski atletičar suspendovan na 10 godina zbog dopinga

Autor: Milovan Longinov
utorak 17.10.2023.
00:00
Izvor: Sportske.net

Potvrđeno je.

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Beta/AP Photo/Felipe Dana

Povezane vesti

Kenijski atletičar Tit Ekiru suspendovan je na 10 godina zbog pozitivnog doping testa i korišćenja lažne medicinske dokumentacije, prenela je danas Jedinac za integritet atletike (AIU).

Šesti najbrži maratonac svih vremena bio je dva puta pozitivan na zabranjene supstance tokom 2021. godine.

On je imao pozitivne nalaze posle maratona u Milanu i Abu Dabaiju, i oba puta je tvrdio da je to ishod legitimnog medicinskog tretmana.

Ekiru je u dva navrata od jednog kenijskog doktora primio inekcije triamcinolon acetonida tokom nedokumentovanih poseta bolnici. AIU je zabranila triamcinolon 2014. jer pomaže sportistima da izgube težinu bez značajnog gubitka snage.

Ekiru je dokumente predao Jedinici za atletski integritet (AIU) kao deo svoje početne obrane, ali dokazi višeg medicinskog zvaničnika vlade okruga Nandi u Keniji pomogli su da se dokaže da su bolnički kartoni lažirani.

Slučaj je ponovno otvoren prošle godine nakon čega je privremeno suspendovan. U junu, suočen sa značajnim dokazima protiv njega, Ekiru je odustao od žalbe. AIU je okončao svoj disciplinski postupak i u ponedeljak doneo odluku o kazni.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke