Magdeburg pred kvadripletom

Autor: Lazar Nikolić
subota 08.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Keln domaćin Fajnal fora rukometne Lige šampiona, branilac trofeja stiže silno motivisan

Povezane vesti

Drugi vikend juna rezervisan je za najkvalitetniji evropski rukomet pošto će 15. put zaredom Keln biti domaćin završnog turnira najbolja četiri kluba Lige šampiona.

Aktuelni osvajač najznačajnijeg evropskog trofeja je nemački Magdeburg, koji se nakon dominantnog prvog mesta u grupi B prilično namučio protiv Kjelcea u četvrtfinalu.

Prošlosezonski finalisti sastali su se ove godine mnogo ranije nego lane. Rukometaši Magdeburga su nakon tesnog poraza u Poljskoj tek nakon boljeg izvođenja sedmeraca u revanšu izborili drugi uzastopni plasman na Fajnal for.

Ove subote će od 15 sati činiti prvi polufinalni par, a naspram sebe će imati sastav danskog Alborga, vicešampiona Evrope za sezonu 2020/21.

Rukometaši Magdeburga se nalaze u istorijskoj prilici da objedine sezonu sa četiri najvažnija trofeja. Budući da je šampionska trka u Nemačkoj okončana, aktuelni evropski prvak stiže u Keln naoštren da obrani tron Starog kontinenta.

Naspram sebe će imati novopečenog šampiona Danske. Alborg je prošlog vikenda pobedom u finalu protiv Fredericije postao šampion države, a sada će imati priliku da nakon tri godine ponovo okuša sreću u Kelnu.

Te 2021. godine okliznuli su se na poslednjem stepeniku pošto su u finalu poraženi od Barselone, rekordera po pitanju evropskih trofeja.

U najveći grad savezne nemačke države Severna Rajna-Vestfalija stižu nakon što su boljom igrom u revanšu eliminisali mađarski Vesprem u četvrtfinalu.

Iako je poimenice i organizaciono Madgeburg kvalitetniji tim, Alborg stiže u Keln bez bele zastave, nameran da upriliči spektakularan završetak klupske karijere legendarnom Mikelu Hansenu.

Najbolji danski rukometaš svih vremena, koji će okončati profesionalnu karijeru po završetku Olimpijskih igara u Parizu, biće veliki adut Alborgu na putu uspeha.

Za pobedu protiv jakog nemačkog sastava biće potrebno dosta koncentracije i čvrstine u igri, a upravo bi Hansen iskustvom u ovakvim utakmicama mogao da bude ključan faktor protiv branioca trofeja.

Istoga dana od 18 sati na teren „Lankas arene“ u Kelnu će izaći rukometaši Barselone i Kila. Mada je nemački tim za razliku od španskog završio kao lider grupe, utisak je da je katalonski klub favorit na ovom meču.

Izabranici Antonija Karlosa Ortege žele da posle sezone pauze vrate najznačajniji evropski trofej u klupske vitrine, a da su im ambicije najviše pokazali su četvrtfinalni mečevi protiv moćnog sastava Pariz Sen Žermena.

Naročito je to bio slučaj u prvom meču u Parizu gde su francuski rukometaši Dika Mem i Melvin Ričardson doneli ubedljiv trijumf gostima iz Katalonije, a revanš u Barseloni bio je puka formalnost za vlasnika 11. trofeja Lige šampiona.

Za razliku od Barselone, Kil je doživeo težak poraz u Francuskoj pošto je prvu utakmicu u Monpeljeu završio sa čak osam golova zaostatka, ali je sve nadoknađeno briljantnom igrom u revanšu.

Uprkos tome što su posle vodeće Barselone nemački klubovi najdominantniji u evropskom rukometu, tek ove sezone su sa Magdeburgom i Kilom dobili dva predstavnika na završnom turniru.

Poslednji put to je bio slučaj u sezoni 2013/14 kada su Flensburg i Kil igrali finale. Nije isključeno da prvi put posle decenije gledamo nemačko finale, ali će morati mnogo toga da se poklopi kako bi se tako nešto i ostvarilo.

Sve ukazuje na to da je najrealnije da u nedelju od 18 sati gledamo duel Magdeburga i Barselone u finalu, ali završni turnir ne bi privlačio ogromnu pažnju kad bi sve izgledalo onako kako stoji na papiru.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke