MOK poziva čitav svet: "Izbacite Rusiju i Belorusiju!"

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 28.02.2022.
20:07
Izvor: Sportske.net

Izvršni odbor Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pozvao je danas sve sportske organizacije da isključe Rusiju i Belorusiju iz medjunarodnih takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

AP Photo/Thanassis Stavrakis
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

MOK je u saopštenju naveo da je olimpijski pokret ujedinjen u svojoj misiji da kroz sport doprinese miru i ujedini svet u mirnom nadmetanju van političkih sporova.

"Olimpijske igre, Paraolimpijske igre, Svetska prvenstva i mnoga druga takmičenja ujedinjuju sportiste svih zemalja koje su u sukobu, a ponekad čak i u ratu. Istovremeno olimpijski pokret je ujedinjen u smislu pravičnosti i da ne kažnjava sportiste zbog odluka njihovih vlada ako u njima aktivno ne učestvuju. Zalažemo se za pošteno takmičenje bez ikakve diskriminacije", navodi se u saopštenju MOK.

"Rat u Ukrajini, medjutim, stavlja olimpijski pokret u dilemu. Dok bi sportisti iz Rusije i Ukrajine mogli da učestvuju u takmičenjima, mnogi sportisti iz Ukrajine su u tome sprečeni zbog napada na njihovu zemlju. To je dilema koja ne može biti rešena i zbog toga je MOK danas pažljivo razmotrio situaciju i teška srca odlučio da, u cilju zaštite integriteta svetskih takmičenja i bezbednosti svih učesnika, preporuči medjunarodnim sportskim federacijama i organizatorima takmičenja da ne pozovu ili dozvole učešće ruskim i beloruskim sportistima", piše u saopštenju.

Kako se navodi, gde god to nije moguće u kratkom roku iz organizacionih i pravnih razloga, MOK "snažno apeluje na medjunarodne sportske organizacije i organizatore takmičenja da urade sve što je u njihovoj moći da osiguraju da nijedan sportista ili sportski čelnik iz Rusije i Belorusije ne učestvuju u takmičenjima pod imenom Rusija i Belorusija".

MOK je naveo da bi njih tokom takmičenja trebalo prihvatiti kao neutralne sportiste ili neutralne ekipe, bez državnih simbola, boja, zastavi ili himni.

"Gde god, u veoma ekstremnim okolnostima, čak ni to ne bude moguće u kratkom roku ili iz pravnih razloga, IO MOK prepušta relevantnoj organizaciji da pronadje sopstveni način za efikasno rešavanje opisane dileme. U tom kontekstu MOK je razmotrio predstojeće Zimske Paraolimpijske igre i pružio punu podršku Medjunarodnom paraolimpijkskom komitetu", dodaje se.

Izvršni odbor MOK ostao je pri svojoj hitnoj preporuci da se ne organizuju sportski dogadjaji u Rusiji i Belorusiji.

MOK je, na osnovu izuzetne okolnosti i uzimajući u obzir kršenje olimpijskog primirja i olimpijske povelje ruske vlade, odlučio da povuče olimpijski orden svim licima koji imaju važnu funkciju u toj zemlji, uključujući i predsednika Rusije Vladimira Putina.

MOK je pozdravio i ceni pozive na mir brojnih sportista i članova olimpijske zajednice i divi se i podržava pozive na mir posebno ruskih sportista.

Takodje, MOK je naveo da je danas osnovao humanitarni fond za pomoć Ukrajini.

MOK je naveo da će nastaviti pažljivo da prati situaciju i ponovio poziv predsednika organizacije Tomasa Baha: "Dajte šansu miru".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke