Neponovljivi Ajrton Sena

Autor: Darko Mitrović
nedelja 01.05.2022.
12:25
Izvor: Sportske.net

Pre tačno 28 godina, na stazi u Imoli u San Marinu život je izgubio jedan od najboljih i najomiljenijih vozača Formule 1 svih vremena, Ajrton Sena.

EPA/GIORGIO BENVENUTI
EPA/GIORGIO BENVENUTI

Povezane vesti

Kobni vikend uoči prvomajskih praznika 1994. godine na neki način je nagovešten teškim incidentom na prvom treningu pred trku u Imoli, kada je Rubens Barikelo posle svega ipak dobro prošao, ali niko nije ni slutio da bi to mogao da bude samo uvod u dve velike tragedije u naredna dva dana.

Kvalifikacije za ovu trku održane narednog dana, u subotu, ostale su u senci pogibije austrijskog vozača Rolanda Racenbergera, koji je udario u betonski zid i ubrzo podlegao povredama u lokalnoj bolnici.

Ni ova tragedija kao da nikome nije bila dovoljna opomena, trka nije otkazana, a tokom nje je trostruki šampion Formule 1 Brazilac  Ajrton Sena izgubio život.

I sam start trke kao da je slutio novu nesreću. Dogodio se sudar Lamija i Lehta, posle čega je bezbednosno vozilo izašlo na stazu, kako bi se stvorili normalni uslovi za trku. I tek što je trka nastavljena, Senin bolid je na krivini Tamburelo izleteo sa staze pri 310 kilometara na sat i udario u betonski zid...

Medicinske ekipe su brzo reagovale, Sena je prebačen helikopterom u Bolonju, ali usled teških povreda glave, tridesetčetvorogodišnjem Brazilcu nije bilo spasa.

Treba podsetiti i da je u uništenom bolidu Vilijamsa pronađena i austrijska zastava, koju je Sena nameravao da razvije po završetku trke u čast nastradalog Rolanda Racenbergera...

Trka je, na još veće zaprepašćenje mnogih, nastavljena, pobedio je Mihael Šumaher, tada nadolazeća ''zvezda u usponu'' koji je te godine osvojio prvu od ukupno sedam titula u šampionatu Formule 1.

Formula 1 i svetski sport generalno izgubio je tada jednog od najomiljenijih sportista širom planete. Zbog načina vožnje tokom karijere dobio je nadimak ''kišni čovek'', jer je upravo u najtežim, kišnim uslovima na stazi ostvarivao impresivne rezultate, a na Donington Parku je 1993. godine izvezao čudesni prvi krug. Njegovo rivalstvo sa Alanom Prostom ušlo je u legendu, a kada gledamo današnje trke Formule 1, upravo to je nešto što ovom sportu, između ostalog, nedostaje.

Pitanje je da li će se ikada pojaviti čovek koji će Formuli 1 vratiti taj izgubljeni ''šarm'' i uzbuđenje zbog koga je ovaj sport nekada bio još popularniji nego danas.
EPA/GIORGIO BENVENUTI

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke