Odlazak nezaboravnog selektora, preminuo Ivica Osim

Autor: Darko Mitrović
nedelja 01.05.2022.
15:26
Izvor: Sportske.net, klix.ba

Tužna vest stigla je danas iz Austrije.

EPA/YAHYA ARHAB
EPA/YAHYA ARHAB

Povezane vesti

Nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim preminuo je danas u 81. godini.

Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sarajevski portal ''Klix.ba'' koji prenosi da je Osim preminuo tokom prepodneva u austrijskom Gracu, gde je živeo u poslednjih nekoliko godina.

Osim je rođen 1941. godine u Sarajevu, odrastao na Grbavici, a u fudbal se zaljubio u Željezničaru, gde je počeo da trenira u mlađim kategorijama, a od sezone 1959/60 je bio prvotimac. Čak 11 godina je proveo u ekipi Željezničara i postigao 75 golova na 250 zvaničnih nastupa.

Nazivali su ga fudbalskim Štrausom, a inostranu karijeru počeo je 1970, kada je otišao u Francusku i tamo nastupao za Strazbur, Sedan i Valensijen.

Bio je i reprezentativac Jugoslavije, na 16 nastupa je postigao osam golova.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine i počeo trrenersku, naravno u svom ''Želji'', sa kojim je sedam godina kasnije stigao do polufinala Kupa UEFA i u revanš meču sa mađarskim Videotonom minuti su delili ekipu sa Grbavice do plasmana u finale i borbe za trofej sa Realom. 

Uspešno je vodio i Partizan u sezoni 1991/92, kada je sa crno-belima osvojio Kup Jugoslavije u konkurenciji tada aktuelnog evropskog prvaka, Crvene zvezde.

Ipak, današnja fudbalska javnost u regionu ga možda najbolje pamti kao selektora reprezentacije Jugoslavije sa kojom je na Mundijalu u Italiji stigao do četvrtfinala, gde su ''Plavi'' poraženi tek u penal-seriji od Argentine. Nažalost, ratna dešavanja i raspad zemlje početkom devedesetih su označili i kraj te sjajne generacije koja bi mogla mnogo više u narednim godinama, a Osim se povukao sa mesta selektora.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke