Olimpijski komitet Srbije suspendovao Veslački savez Srbije

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 27.05.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

I pokrenuo postupak zbog nepravilnosti u radu

serbian-rowing.org.rs
serbian-rowing.org.rs

Povezane vesti

Olimpijski komitet Srbije (OKS) je danas suspendovao iz članstva Veslački savez Srbije (VSS) zbog niza nepravilnosti u radu i narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta.

OKS je saopštio da je odluka o suspenziji iz članstva i pokretanju postupka protiv VSS doneta na hitno sazvanoj sednici Izvršnog komiteta OKS.

Svetska veslačka federacija se krajem prošle nedelje obratila Ministarstvu sporta i OKS pismom u kojem zahteva da se hitno reši situacija u Veslačkom savezu Srbije.

"U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz ceo četvorogodišnji olimpijski ciklus, Svetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posledice u organizaciji dva velika veslačka takmičenja u našoj zemlji (Svetski kup 2022 i Svetsko prvenstvo 2023."- piše u saopštenju u kojem se kaže da su "netransparentno delovanje i velika dugovanja VSS doveli do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. godine našoj zemlji". 

Svetska veslačka federacija je posebno ukazala da je "bila primorana da donese nezabeleženu odluku" - da u januaru suspenduje Veslački savez Srbije, čime je srpskim takmičarima tada bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

Svetska federacija je uoči početka kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu morala da interveniše i zbog neslaganja i previranja povodom toga koja posada Srbije će učestvovati u regati.

U saopštenju se navodi da te događaje Svetska veslačka federacija "više nije spremna da prihvati" i da je vođena dugoročnim interesom sportista iz Srbije posvećena preduzimanju "čvrstih mera" kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakteriše kao direktne poteze na štetu veslača.

"Posebno je apostrofirana uvredljiva i preteća komunikacija prema zvaničnicima Svetske veslačke federacije predsednika Izvršnog odbora VSS Dušana Kovačevića, 20. maja 2024. godine. Svetska veslačka federacija je vrhovnim institucijama sporta u našoj zemlji dala rok od mesec dana za rešavanje situacije u Veslačkom savezu Srbije. Kao jednu od mera ukoliko to ne bude urađeno, navode moguću novu suspenziju VSS" - piše u saopštenju OKS.

Da bi se izbegla takva situacija i zaštitili najbolji veslači i veslačice, Izvršni odbor OKS je jednoglasno odlučio da pokrene postupak protiv VSS koji će biti suspendovan dok traje proces.

"Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače, učesnike sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji OKS. Olimpijski komitet Srbije će na dalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe naših najboljih veslačica i veslača da bi se obezbedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama", naveo je OKS.

OKS je dodao da će u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i Svetskom veslačkom federacijom naći najbolji i najbrži način za rešavanje statusa veslačkog sporta u domaćim i međunarodnim okvirima da bi se zaštitili sportisti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke