Organizatori ZOI žele jednostavne i bezbedne Igre u Pekingu

Autor: Milovan Longinov
sreda 20.10.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net, Beta

​Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine planiraju da održe "jednostavne, bezbedne i odlične" Igre.

BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/DS
BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/DS

Povezane vesti

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine planiraju da održe "jednostavne, bezbedne i odlične" Igre, u jeku poziva na bojkot takmičenja zbog nepoštovanja ljudskih prava u Kini.

Olimpijski plamen stigao je danas u Peking, a čelnik Komunističke partije u Pekingu Caj Ci preuzeo ga je na dobro obezbedjenoj ceremoniji na aerodromu.

Na primopredaji plamena zamenik gradonačelnika Pekinga Džang Djijandong rekao je da je grad posvećen održavanju "jednostavnih, bezbednih i odličnih" Igara.

Kina je sa Medjunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) saradjivala na dizajniranju štafete baklje, a kako je najavljeno, biće smanjen broj ruta i broj nosilaca baklje zbog pandemije korona virusa.

"Insistiramo da javno zdravlje i bezbednost budu prioritet, a koordiniramo štafetu sa zahtevima nadležnih koji se bave kontrolom i prevencijom pandemije",
rekao je Džang.

Plamen će biti izložen nekoliko meseci, trodnevna štafeta trebalo bi da počne 2. februara, a baklju će nositi oko 1.200 ljudi.

Olimpijski plamen upaljen je u ponedeljak u drevnoj Olimpiji, odakle tradicionalno započinje put ka gradu domaćinu.

Ceremoniju je obeležio i incident kada su tibetanski aktivisti, koji protestuju zbog kršenja ljudskih prava u Kini, pokušali da prekinu ceremoniju, optužujući MOK za davanje legitimiteta kršenju ljudskih prava.

Aktivisti su u utorak saopštili da su se ljudska prava u Kini pogoršala od 2008. godine, navodeći da su te Olimpijske igre "ohrabrile Kinu".

Kina je nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava za genocid nad muslimanskom manjinom Ujguri i drugim etničkim grupama u provinciji Sindjijang, kao i zbog postupanja sa demonstrantima u provincijama Tibet i Tajvan.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke