Partizanov roker Sveti Sava, neka mu je večna slava

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 01.03.2021.
19:58
Izvor: Sportske.net

Ko je bio Milenko Savović?

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Još jedan Trebinjac koji je ostavio dubok trag u košarci, posebno u Partizanu, ispustio je svoju dušu danas u svojoj 61. godini. 

Ko je bio Milenko Savović?

Dovoljno vam govori podatak da je 12 godina nosio dres Partizana, da je bio kapiten, ljubimac navijača, vođa na terenu, a kasnije i van njega kao sportski direktor Partizana baš one sezone kada je osvojena evropska titula prvaka. 

Pored košarkaške karijere, dobro je poznata njegova ljubav prema rokenrolu, bio je prijatelj sa Giletom iz Električnog orgazma, poznavao je Milana Mladenovića, a postoji i interesantna priča o pesmi "Igra rokenrol cela Jugoslavija" čiji je početak nastao nakon jednog skandiranja "grobara" na utakmici kada je upravo Savović doveo ceo "Električni orgazam" na utakmicu. 

Bio je omiljen ne samo zbog svojih košarkaških kvaliteta, već i zbog svoje kulture, načina života, ali i ljubavi prema Partizanu. 

"Odlaskom Milenka Savovića, ostaje velika praznina u srcima svih ljubitelja košarke i posebno navijača Partizana. Savović je bio simbol jedne čitave epohe koje se svi navijači crno-belih sećaju sa osmehom na licu", objavili su danas u Partizanu. 

Tokom te iste epohe navijači su mu skandirali, ali ne ime, nego nadimak - Sveti Sava. 

Nosio je težak teret na leđima, "desetku", pored toga i kapitensku traku. Milenko je u Partizanu proveo 12 sezona, odigrao 386 utakmica, postigao 2956 poena i osvojio 7 trofeja. Podigao je i trofej Kupa Koraća, tada drugog po vrednosti evropskog takmičenja. 

Ono što je možda mnogo bitnije kada govorimo o Savoviću, jeste činjenica da su od njega učili oni najbolji koji su kasnije zaslužni za verovatno najveće košarkaške uspehe koje je košarkaška Jugoslavija videla, a to su Danilović, Paspalj, Divac, Đorđević...

Jedan od najomiljenijih ikad kod navijača crno-belih. 

Neka mu je večna slava!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke