Pistorijus na uslovnoj slobodi posle 10 godina zatvora

Autor: Filip Rodic
petak 24.11.2023.
20:00
Izvor: Sportske.net

Iza rešetaka zbog ubistva devojke.

Siphiwe Sibeko
Siphiwe Sibeko

Povezane vesti

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus biće pušten na uslovnu slobodu, nakon što je proveo skoro 10 godina u zatvoru zbog ubistva svoje devojke.

Odeljenje za uslovni otpust saopštilo je posle današnjeg ročišta da će 37-godišnji Pistorijus biti pušten 5. januara 2024. godine. Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. 

Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu. On je prvobitno osudjen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. 

Pistorijus je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora. Pistorijus je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Počinioci ozbiljnih dela u Južnoj Africi moraju da odsluže najmanje polovinu kazne kako bi stekli uslov za puštanje na uslovnu slobodu, što je Pistorijus i učinio. Džun Stenkamp, majka ubijene žene, nije se protivila odluci, ali je u pismu koje je poslala Odboru, rekla da se pita da li su Pistorijusovi "veliki problemi sa besom" zaista rešeni u zatvoru, dodajući da bi potencijalno bila zabrinuta za bezbednost svake žene koja će sa njim biti u kontaktu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ona nije prisustvovala saslušanju u zatvoru u blizini Pretorije.

 "Jednostavno ne mogu da prikupim snagu da se sa njim suočim u ovoj fazi", rekla je ona. 

 Njen suprug i Rivin otac Beri, umro je početkom godine, a Džun Stenkamp rekla je da je pritisak na njih dvoje bio ogroman. 

 "Moj dragi Beri napustio je ovaj svet potpuno uništen jer nije uspeo da sačuva ćerku. Jedina nada koja mu je ostala je da će Oskar reći potpunu istinu", navela je Stenkamp.

Ovo je Pistorijusu bilo drugo ročište za uslovni otpust u poslednjih osam meseci. Prvi put je njegov zahtev odbijen jer je pogrešno proglašen nepodobnim za prevremeno puštanje na slobodu. To je bilo zbog greške žalbenog suda u vezi sa terminom kada je zatvroska kazna zvanično počela.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke