Počeli radovi za SP u Areni!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 28.01.2022.
12:20
Izvor: Sportske.net

Čeka nas veoma uzbudljivo SP u dvorani koje se održava u Srbiji.

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Srpski atletski savez saopštio je danas da su u Beogradskoj areni počeli radovi pred Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani koje će se održati u prestonici Srbije od 18. do 20. marta.

Arena će drugi put u istoriji biti ispunjena atletskim bojištima koji će pokriti kompletnu površinu poda, pa je iz tog razloga izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani, navodi se u saopštenju.

Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za podkonstrukciju i 100 tona čelika za atletsku stazu.

"U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemenata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5.000 kvadratnih metara", rekao je koordinator za izvodjenje radova Boris Trmčić.

Kako je naveo, na podignuti pod se montira atletska staza, koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50 centimetra na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara.

"Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika", rekao je Trmčić.

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a izmedju njih će biti postavljena borilišta za skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis.

Po rečima Trmčića, radovi na stazi sastoje se iz tri faze.

"U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom, u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta (skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis)", naveo je on.

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene).

S obzirom da je sama staza podignuta na tri i po metra od poda Arene, publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

Direktor takmičenja Predrag Momirović rekao je da je do "najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu i jedne od najvećih u svetu" ostalo još 49 dana.

"Ponovo okrećemo novi list istorije, Svetski šampionat u dvorani u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, da promovišemo da zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju", rekao je on.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke