Pogačar drži so i pogaču na Turu

Autor: Nemanja Janošev
petak 01.07.2022.
14:35
Izvor: Sportske.net

Počinje 109. Tur de Frans, Slovenac se o svemu pita.

Beta/AP Photo/Daniel Cole
Beta/AP Photo/Daniel Cole

Povezane vesti

Mislili ste da je Luka Dončić najveća sportska zvezda u Sloveniji i najbolji sportisti te zemlje? Odgovor je negativan. Koliko god NBA superstar bio popularan u rodnoj zemlji i briljirao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, slavu u domovini „uzeo“ mu je jedan biciklista, i to ne bilo koji. Dvostruki uzastopni osvajač najprestižnije trke na svetu Tur de Fransa Tadej Pogačar najbolji je i najobožavaniji sportista u našem susedstvu.

Pogačar je rođen septembra 1998. godine u mestu Komenda blizu Ljubljane. Pažnju na sebe skrenuo je već kao junior kada se bez problema trkao sa najbolji slovenačkim vozačima, mnogo starijim od njega. Svet ga je upoznao 2019. godine kada je na, jednoj od tri najveće trke na svetu, španskoj Vuelti bio najbolji mladi vozač (do 25 godina) i oduševio sve u dresu ekipe UAE Emirejtsa.

Koliko je naglo počeo da dominira svetskim biciklizmom dovoljno govori podatak da je već naredne, 2020. godine osvojio Tur de Frans i to kao 22-godišnjak, a ujedno je i bio najbolji brdski vozač na Turu. Tako je čudesni Slovenac osvojio tri majice odjednom, belu za najboljeg mladog vozača, tačkastu namenjenu najboljem brdašu i onu najvredniju žutu majica za najboljeg u generalnom plasmanu trke. Zastrašujuće je da je ovakav istorijski uspeh bez problema ponovio i godinu dana kasnije, i tako sa samo 23 postao legenda Tura.

Slovenac je glavni favorit za osvajanje ovogodišnje trke oko Francuske, 109. u bogatoj istoriji jednog od najgledanijih sportskih događaja na svetu. Prvi Tur de Frans održan je davne 1903. godine, trka se sastojala iz pet etapa. Biciklisti su pravili krug od Pariza preko Liona, Marseja, Bordoa i Nanta, da bi se na kraju vratili u „Grad svetlosti“. Pobednik prvog izdanja Tura bio je Francuz Mauris Garin.

Najveća legenda biciklizma i Tur de Fransa bio je Luis Armstrong, čovek koji je pobedio rak i stigao do sedam žutih majici za najboljeg u generalnom plasmanu, bio je ikona sporta, ali je nakon priznanja da je koristio doping njegovo ime zauvek izbrisano iz istoriji Tura. Tako četvorica biciklista dele prvo mesto na večnoj listi Tura sa po pet trijumfa. To su Francuzi Žak Anžetil i Bernar Rino, Španac Migel Indurain i verovatno najpoznatiji nedopingovani biciklista Belgijanac Edi Merks. U poslednjoj deceniji najviše uspeha imao je Britanac Kris Frum koji je četiri puta prvi „obišao“ Francusku.

Oovogodišnji Tur počinje individualnim hronometrom prvog jula u danskoj prestonici Kopenhagenu. Biciklisti će u 23 dana preći 3,328 kilometara, “svratiti” do Belgije i Švajcarske da bi došli do Jelsijskih polja na Kojima se tradicionalno završava trka oko Francuske.

Na trci će se voziti 21 etapa različitih po svojoj konfiguraciji. Šest etapa biće klasično ravničarske, na tri ćemo imati malih uspona, četiri etape biće polu-planinske, a pet sa “kraljevskim” usponima na Kojima će se bicklisti “osvajati” najveće vrhove Franuske, uz to voziće se I dva individualna hronometra, na startu i pred sam kraj trke.

Tur će startovati 176 biciklista, raspoređenih u 22 ekipe. Startni broj jedan imaće šampion Tadej Pogačar u UAE Emirejtstu, njegov najveći konkurent biće Danac Tomas Vinjegard član Džambo-Visme, drugoplasirani prošle godine, a  njemu će pomagati Pogačarev sunarodnik Primož Roglič, koji je 2020. bio prvi pratilac “nezaustavljivog” Pogačara, ali ne bi bilo iznenađenje ni da Roglič I Vinjegard zamene uloge ukoliko Slovenac bude u boljoj formi. Pored njih dvojice Pogačara mogu da ugroze i Britanac Gerent Tomas iz Ineosa, Kolumbijac Danijel Martinez njegov klupski drug i Rus Aleksandar Vlasov vozač Bore.

Pored borbe zutu, biće izuzetno zanimljivo ispratiti i okršaj sprintera, Koji će se boriti za zelenu majicu I najboljeg vozača kada su u pitanju poeni. Pobednik svake etape dobiće određeni broj poena, a bodovima će biti nagrađeni I vozači koji prvi pređu određene sprinterske “tačke” u etapama. Prvi favorit za zelenu majicu je Belgijanac Vout van Aert, vozač Džambo-Visme, dok će mu velika konkurencija biti bivši svetski šampion i najbolji sportista Slovačke u ovom veku Peter Sagan koji je lider ekipe TotalEngerdžis, kao i Fabio Jakobsen, nova sprinterska zvezda Kvik-Stepa zbog koga je iz ekipe “sklonjen” legendarni Mark Kevendiš.

Što se tiče tačkaste majice koja se dodeljuje za najboljeg brdskog vozača, ona bi, kao i žuta, najrealnije, mogla u ruke Tadeja Pogačara, koji upravo na brdima pravi razliku u generalnom plasmanu. Na planinama bi mogali da zablistaju i domaći vozači Tibo Pino I Roman Barde.

Biće zanimljivo ispratiti i dva individualna hronometra na ovogodišnjem Turu. Ako bi morali da biramo pobednika na hronometru, naš izbor bi bio aktuelni svetski prvak, Italijan Filipo Gana, a lako bi mogao da iznenadi i iskusni Južnoafrikanac Daril Impi. Nikako ne smemo zaboraviti ni četvostrukog pobednika u generalnom plasmanu Britanca Krisa Fruma, koji više ne može da se bori za ukupnu pobedu na trci, ali je osvajanje etape potpuno realno.

Nažalost mladih vozača, do 25 godina starosti, glavni dvostruki uzastopni pobednik Tura Tadej Pogačar ima tek 23 godine I apsolutnije favorit za belu majicu koja se dodeljuje najboljem mladom vozaču u Francuskoj. Ako se desi neka nepredviđena okolnost i Pogačar ostane bez bele majice, titulu najboljeg mladog vozača na Turu mogao bi da osvoji Australijanac Majkl Storer koji se u dosadašnjoj karijeri pokazao kao vrlo dobar na brdima, a ni vožnja na hronometar mu nije slabija strana.

Tadej Pogačar je favorit i sudeći po AdmiralBetu, kvota da će Slovenac osvojiti Tur de Frans je 1,64.

Što se tiče timskog plasmana, nesumnjivo je da je po imenima najjači tim na Turu Džambo-Visma predvođena Vinjegardom I Rogličem. Pogačar jeste najbolji vozač u karavanu, ali njegov UAE Emirejts nema tako jak ostatak ekipe, tako da će Slovenac morati “sam” da se bori sa mnogo timski organizovanijim konkurentima.

Od izostanaka sa Tura najveći udarac doživeli su Francuzi, jer je aktuelni prvak sveta Žulijen Alafilip morao da odustane zbog povrede. Na trci neće biti ni nekadašnjeg šampionata planete Poljaka Mihala Kvajtkovskog, a zelena majica za najboljeg sprintera dobiće novog vlasnika, jer legendarni Mark Kevendiš u svojoj 37-godini nije izabran u ekipu Kvik-Stepa, prednost je dobio mlađi Fabio Jakobsen.

Ljubiteljima biciklizma dolazi najlepši period u godini, oni koji ne prate ovaj prelepi sport, neka odvoje malo svog vremena za najbolje bicikliste sveta – neće pogrešiti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke