Pred sportskim zvaničnicima odluke o učešću ruskih sportista na OI u Parizu

Autor: Filip Rodic
utorak 25.07.2023.
20:15
Izvor: Sportske.net

Stanje se razlikuje od discipline do discipline.

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

Uoči Olimpijskih igara koje će biti održane sledeće godine u Parizu i godinu i po dana od početka rata u Ukrajini, sportski zvaničnici se suočavaju sa donošenjem odluka o učešću ruskih sportista.

Prva reakcija sportskih organizacija je bila vrlo stroga otkako je počeo rat u Ukrajini, ali većina sportskih organizacija sada dozvoljava Rusima da učestvuju u takmičenjima kao neutralni bez državnih obeležja. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) podržava ove odluke, iako nije doneo zvaničnu odluku o sportistima iz Rusije i Belorusije. MOK i dalje odlaže donošenje odluke o kvalifikacijama koje organizuje, kao što je slučaj sa boksom. 

Većina sportova prihvatila je preporuku MOK da dozvoli Rusima da se takmiče, ali pod nazivom - "individualni neutralni sportisti" - ali brani učešće onim sportistima koji imaju ugovor sa vojskom ili su javno podržali ratne aktivnosti.  MOK takođe predlaže zabranu učestvovanja ruskim takmičarima u timskim sportovima poput fudbala i košarke.

Ukrajina ne želi da dozvoli da se bilo koji ruski sportista takmiči na Olimpijskim igrama. Ukrajinski sportisti i reprezentacije od prošle godine bojkotuju takmičenja koja dozvoljavaju učešće ruskim sportistima, po odluci koju je u aprilu donela ukrajinska vlada. Aktivisti iz Ukrajine danonoćno na društvenim mrežama ruskih sportista traže naznake podrške ratu, u nadi da će ih te objave diskvalifikovati iz daljih takmičenja.

Rezime situacije ruskih i ukrajinskih sportista u glavnim sportovima olimpijskog programa:

ATLETIKA 

 Svetska atletska federacija je zabranila učešće ruskim i beloruskim sportistima neposredno nakon početka invazije u Ukrajini. Ova odluka će ostati na snazi i ubuduće, nakon glasanja veća ovog sportskog tela u martu ove godine. 

Predsednik Sebastian Kou rekao je da smrt i uništavanje u Ukrajini samo utvrđuju njegovu odlučnost da podrži zabranu. 

 PLIVANJE

Svetska plivačka federacija postepeno razmatra odluku o povratku Rusije u svoja takmičenja.  Federacija je voljna da podrži ruske i beloruske takmičare u sportovima koji su u njenoj nadležnosti - plivanju, vaterpolu, skokovima, umetničkom plivanju. Radna grupa zadužena za ove odluke neće se oglašavati do kraja jula, zbog čega nema ruskih sportista na Svetskom prvenstvu u Japanu.

TENIS

Tenis predstavlja najveći izuzetak kada je reč o učešću ruskih sportista. Ruski i beloruski teniseri igraju na turnirima ali bez državnih obeležja. Turniri poput Vimbldona su čak i kažnjavani zbog izbacivanja ruskih sportista.

Ukrajinski takmičari su nastavili da se učestvuju u mečevima protiv ruskih kolega, ali mahom odbijaju da se rukuju nakon duela. Šampionka Australijan opena Beloruskinja Arina Sabalenka je na turnirima u više navrata davala izjave o predsedniku Aleksandru Lukašenku i rekla je da ne podržava rat.

Ruski i beloruski igrači i dalje ne mogu da učestvuju u takmičenjima reprezentacija, poput Dejvis kupa i Bili Džin King kupa.  Međunarodna teniska federacija nije donela konačnu odluku o Olimpijskim igrama, ali i dalje ima vremena s obzirom da kvalifikacije zavise od pozicije na svetskoj rang-listi u junu iduće godine. 

GIMNASTIKA

Gimnastičari i gimnastičarke iz Rusije i Belorusije će moći da učestvuju u takmičenjima od početka 2024. godine, ali kao "individualni neutralni sportisti".

Zbog te odluke neće igrati na Svetskom prvenstvu koje će biti održano u Belgiji u oktobru.

Ruski gimnastičari su jedni od najglasnijih pobornika rata, navela je agencija Asošiejted pres. U danima od početka invazije, gimnastičar Ivan Kulijak je nosio pro-ratni simbol "Z" dok je stajao pored ukrajinskog kolege na pobedničkom postolju, zbog čega je suspendovan na godinu dana. Drugi ruski gimnastičari su učestvovali u skupu podrške ratu, dok osvajač olimpijske zlatne medalje Nikita Nagorni predvodi vojne omladinske organizacije.  

BOKS

Međunarodni olimpijski komitet ima potpunu kontrolu nad ovim sportom, ali to ne garantuje brzu odluku. MOK planira da održi sopstvene kvalifikacije za Igre nakon višegodišnjih nesuglasica sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom.

Kvalifikacije su održane na Evropskom prvenstvu u junu, ali je država domaćin, Poljska, odbila da dozvoli učešće ruskim takmičarima.  Predložen je plan da ruski sportisti učestvuju u kvalifikacijama na Azijskom prvenstvu.  Ako Rusi budu učestvovali na Igrama, jedine šanse da se kvalifikuju biće na poslednja dva turnira na početku 2024. godine. 

 BORILAČKI SPORTOVI

Među sportovima sa najviše nesuglasica oko kazni ruskim sportistima nalaze se mačevanje, džudo i tekvondo.

Ukrajina je bojkotovala svetska prvenstva u džudou i tekvondu nakon što je ruskim sportistima dozvoljeno da se takmiče, a što će u velikoj meri uticati na njihovu mogućnost da se kvalifikuju za učešće na Olimpijskim igrama.

Nekoliko takmičara iz ruske neutralne delegacije u džudou imaju vojne činove.

Međunarodna džudo federacija, koja se prošle godine protivila uvođenju kazni ruskim sportistima, izjavila je da su ruski takmičari zaposleni u državnim sportskim ustanovama.

Ukrajina takođe bojkotuje događaje poput Svetskog prvenstva u mačevanju u Italiji koje je ključno za kvalifikovanje za Olimpijske igre.

Međunarodna mačevalačka federacija - čiji je bivši predsednik ruski milijarder Ališer Usmanov prošle godine podneo ostavku - podržava vraćanje ruskih sportista na sve nivoe takmičenja.

Organizatori u više evropskih zemalja su otkazivali takmičenja u znak protesta, što je poremetilo raspored olimpijskih kvalifikacija, a Evropsko prvenstvo je izgubilo status kvalifikacionog takmičenja nakon što je Poljska zabranila učešće ruskim sportistima.

TIMSKI SPORTOVI

Ne očekuju se ruski timovi u fudbalu, odbojci, košarci i rukometu na Olimpijskim igrama u Parizu. MOK i dalje brani Rusima učešće u timskim sportovima i zasad federacije nijednog ekipnog sporta se nisu oglušile o tu odluku.

U nekim slučajevima kao što su muška košarka i fudbal, Rusija je svakako propustila šansu da se kvalifikuje. MOK takođe preporučuje uvođenje zabrane na timske događaje u individualnim sportovima, kao što su štafete ili timska takmičenja iz gimnastike.

OSTALI SPORTOVI

Rusija bojkotuje takmičenja u dizanju tegova nakon što je njihov tim odbio da potpiše uslove o neutralnom statusu, uključujući i obećanje da će "nastaviti da budu uzdržani od pružanja bilo kakve podrške ratnim aktivnostima".

Beloruski sportisti su potpisali ove uslove i takmičiće se.

Sportovi kao što je streličarstvo odlažu donešenje konačne odluke. Svetska streličarska federacija planira da podrži povratak ruskih sportista, iako su u februaru izjavili da će njihov povratak biti "vrlo malo verovatan" ove godine, što bi potencijalno ograničilo ruske takmičare na nekoliko takmičenja pre početka Olimpijskih igara.

Rusima će izvesno biti dozvoljeno da se trkaju kanuima, ali svaki organizator kvalifikacija imaće pravo veta.

Veslanje će dozvoliti takmičenje u dvojcu, ali ne i većim ruskim timovima u četvercu i osmercu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke