Preminuo legendarni Sven Goran Erikson

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 26.08.2024.
13:31
Izvor: Sportske.net

Tužna vest.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Povezane vesti

Poslavljeni fudbalski trener Sven Goran Eriskon preminuo je danas u 76. godini posle druge i teške bolesti.

Čuveni Šveđanin je bolovao od kancera pankreasa, već neko vreme se opraštao sa poslednjim atomima snage. Nažalost, više nije mogao da izdrži borbu.

Vest o njegovoj smrti je objavila je porodica u saopštenju.

"Sven Goran Erikson je preminuo nakon duge bolesti, on je umro kod kuće okružen svojom porodicom. Porodica ovim putem moli za poštovanje njihove žeje da tuguju u privatnosti i da ih ne kontaktirate" poručili su iz porodice.

Sven Goran Erikson je čuveno ime u svetu fudbala, pogotovo jer je predvodio veliki broj klubova i rprezentacija.

On je radio u Degerforšu i Geteborgu u domovini, pre nego se otisnuo u inostranstvo. Bio je trener Benfike, Rome, Fiorentine, Sampdorije, Lacija, Mančester sitija, Lestera, Gvangžua, Šangaja i Šenžena. Velike uspehe je napravio u Italiji.

Osvojio čak 18 trofeja, od kojih se posebno izdvaja "dupla kruna" sa Lacijom 2000. godine, kada je u toj ekipi bio pokojni Siniša Mihajlović, kao i aktuelni trener Spartaka iz Moskve, Dejan Stanković.

Sven-Goran Erikson je 2001. godine postao prvi stranac koga su angažovali za selektora Engleske i tada je predvodio tzv. "Zlatnu generaciju" koju su činili Dejvid Bekam, Frenk Lampard, Stiven Džerard, Vejn Runi i ostali.

Bio je i selekor Meksika i Obale Slonovače, a poslednji posao mu je bio na mestu sportskog direktora Karlštada, koji je napustio 2023. godine kada je otkrio da boluje od kancera.

Nakon što je vest o njegovoj bolesti postala javna, Erikson je izjavio da ima jednu neostvarenu životnu želju, da trenira ekipu Liverpula barem jedan meč.

Klub sa Enfilda, i tadašnji menadžer Jirgen Klop su mu izašli u susret pa je Erikson 23. marta ove godine predvodio tim legendi slavnog engleskog kluba u meču protiv legendi Ajaksa.

"To je apsolutno predivna stvar i memorija koja ostaje za sva vremena", rekao je nakon meča Erikson koji je Liverpul dobio 4:2.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke