REPORTAŽA – U Rumuniji su sigurne tri stvari!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 29.08.2021.
12:20
Izvor: Sportske.net

Kluž iz našeg oka.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Putovanje u Transilvaniju popločano je tmurnim oblacima, kišom, kolonama, kolonama i još velikim brojem kolona.

Ah, te kolone, 30 kilometara jednako je tri sata hoda, čuj mene vožnje. Stigli smo tik na konferenciju Dejana Stankovića, a planirano je da budemo u Klužu barem četiri sata ranije. No, zabava u autobusu nije izostala, pa se stajanje u mestu usred rumunskog sela okruženog krstovima dobro podnelo.

Sačekalo nas je gostoprimstvo rumunskih kolega, ali i informacija da svega šest srpskih novinara mogu da pristustvuju konferenciji. Svi smo, naravno, imali pitanja, ali nisu svi imali prilike da ih iskoriste...  Ubrzo smo izašli na tribine stadiona „Dr Konstantin Radulesku“ koji je bio karakterističan po mnogo čemu. Prvo, ima kapacitet od oko 20.000 mesta, a nalazi se u manjoj uličici koju sačinjavaju kuće, bez južne tribine što pruža veoma lep pogled na grad. Neprecizniji udarac u stilu Serhija Ramosa lako završava u prozoru komšije prekoputa. Ko zna koliko puta se to dogodilo... Tribine stadiona podsećale su na one sa Ostrva, fino. Teren je bio nešto tvrđi kako se moglo čuti od igrača, ali u solidnom stanju. Naporan dan se bližio kraju, obilazak Kluža čekao je za sutradan.

Sportske.net

Interesantan gradić, pretežno sačinjen od kuća, ali dakako da se može videti i određen broj zgrada, samo valja napomenuti da je iz tog razloga poprilično otvoren, što prija, a arhitektura je raznolika pa tako se pronalaze građevine gotskog stila, eklekticizma i  renesanse, a tu su i prelepe crkve. Može se videti po koja statua istorijskih ličnosti koje su značajne za Kluž poput one Matijaša Krovina, nekadašnjeg kralja Mađarske i Hrvatske. Rođen je u Klužu 1443. godine, pa otuda njegova statua u centru grada.

Sportske.net

Zanimljivo je to što, praktično kroz centar grada protiče reka Somešul mik. Lepo je uređeno, ali radovi koji su nas pratili tokom puta ka Klužu, nastavili su se u samom gradu u srcu Transilvanije, pa je saobraćaj bio usporen, a turističke ture pomalo otežane.

Sportske.net

Hrana nije ništa drugačija u odnosu na srpsku, cene su zadovoljavajuće, pa i jeftinije, ali u pojedinim barovima umeju biti skuplje. Definitivno, tri stvari koje su sigurne u Rumuniji jesu sirene kola Hitne pomoći i policije, te radovi. Da se upitaš: je l’ ovde toliko loše pa ljudi izazivaju nesreće ili?

Kao i uvek, posebno je zanimljivo imati priliku susresti se sa navijačima iz Srbije koji su radi da podele svoje mišljenje i iskustvo, ali i pozovu na pivo, puste koju šegu i pitaju možemo li da ih uvedemo na stadion „preko veze“. Eh, bilo je teško uvesti i nas, jer su Rumuni zagubili spisak sa srpskim medijima uoči meča, ali sve se dobro završilo.

Sportske.net

Utakmicu ste i sami imali priliku da ispratite, a internet konekcija bi verovatno bila bolja u selu plemena iz Amazonije. Radilo je dokle je radilo, posle smo bili odsečeni od sveta. Atmosfera – odlična. Uprkos tome što su zaostajali 5:0 posle prvih minuta druge utakmice, navijači Kluža su pravili sjajnu buku pokušavajući da nadvise pristalice Crvene zvezde. Uradali su nogama o konstrukciju tribine, što je doprinosilo povećanju adrenalina kod svih. A tek kada su izjednačili... Kao da ne zaostaju još četiri gola.


Na kraju, zadovoljni smo napustili Kluž, kako zbog pobede našeg predstavnika i prolaska u grupnu fazu Lige Evrope čiji smo žreb sa dozom rizika usled velikog računa u romingu pratili putem interneta u autobusu, tako i zbog činjenice da smo u pasošima arhivirali mesto za još jednu zanimljivu lokaciju (izuzev Razgrada, da budemo iskreni).

I još jedan savet: ukoliko budete putovali u ovu zemlju - u marketima engleski nije jača strana, pa će vam, čim čuju da ste stranac, poturiti onu skuplju kesu. To vam je nešto neizbežno.

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Sunday, 29.08.2021
15:25

I onda se bunimo što neki klubovi hoće Super ligu, pa kome se još ide po ovakvim selendrama???